Horeca wil nog altijd af van pas; feest in De Vorstin

Vervolg van de voorpagina

Ook Frank Loois, voorman van de Hilversumse horeca, erkent dat er tijdens het eerste weekend van het coronatoegangsbewijs weinig problemen waren. Maar nog altijd is hij de pas liever kwijt dan rijk. Directeur Wilco Witte van De Vorstin denkt daar anders over en is vooral blij dat na anderhalf jaar het podium aan de Koninginneweg afgelopen weekend eindelijk weer eens honderden mensen kon verwelkomen.
Vorige week toonden meerdere Hilversumse horecaondernemers hun ongenoegen over het coronatoegangsbewijs. Die zou alleen maar dienen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen en weinig met de bestrijding van het virus te maken hebben. “Een grote groep mensen is niet gevaccineerd. Dat betekent dat je je zaak voor veel mensen sluit”, aldus eigenaar Jerry de Vries van Mout destijds.

Werkbaarder

Toen duidelijk werd dat de coronapas niet nodig was op de terrassen, nam de weerstand in horecaland wat af. Dat zegt ook Frank Loois, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hilversum en omstreken en eigenaar van de Gulle Graef. “Dat we op de terrassen er niet naar hoeven te vragen maakt de situatie wel werkbaarder”, zegt hij. “Maar ik ben er nog steeds niet happy mee.”
Het checken van bezoekers is volgens de ondernemer, gezien het dalende aantal nieuwe coronabesmettingen, ook helemaal niet meer zo nodig. Zeker niet in restaurants waar verschillende groepen toch al ruim uit elkaar zitten en er weinig onderling contact is. Tot dusver vallen de discussies en het ‘gezeur’ met bezoekers die geen bewijs willen tonen mee. “Mensen zijn wel bereidwillig om hun medewerking te geven, maar dit kost me wel omzet”, aldus Loois. “Er zijn al annuleringen binnengekomen hierdoor.”

Uitgelaten en blij

Podium de Vorstin verwelkomde afgelopen weekend voor het eerst sinds lange tijd weer een grote groep mensen. Poppodia, of andere plekken waar de voetjes van de vloer gaan, mogen tot 75 procent van hun maximale bezoekersaantal verwelkomen. Voor het Hilversumse poppodium betekent dit bijna 700 man publiek. En die waren er zaterdagavond tijdens Soul Food. "En ze waren zo uitgelaten en blij”, aldus directeur Wilco Witte. "Dat heb ik lang niet gezien. Ik moest mezelf echt even vasthouden.”
Wel blijft het wennen dat het feest al om 00.00 uur klaar was. Aan de andere kant vindt Witte een avond van 20.00 tot 00.00 uur ook wel wat hebben. Technische problemen met het coronatoegangsbewijs waren er, doordat de app overbelast raakte, wel even. "Maar dat was van korte duur. En wat de maatschappelijke discussie betreft, zie je dat de tegenstanders zich roeren. Dat verkleurt de beeldvorming. Ik kan me de kritiek van Frank Loois wel voorstellen. In restaurants is de situatie anders dan bij plekken waar de mensen dansen. Zelf heb ik niet veel moeite met het groene vinkje, zolang het maar tijdelijk is. ”