Compensatie GAD aan clubs die oud papier ophalen

HILVERSUM Het staat nu zwart-op-wit: de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst (GAD) stopt per 1 januari 2022 met het uitbetalen aan verenigingen, stichtingen en kerken die oud papier en karton ophalen en dit inleveren bij de GAD.

De organisaties die deze klus - sommige al jarenlang - op zich namen, zijn hierover van de week middels een brief ingelicht. Het is een gevolg van een bezuinigingsopdracht door de zeven gemeenten in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek, zo meldt de GAD in het schrijven. “Wij begrijpen dat dit besluit een groot (financieel) effect kan hebben”, voegt de regionale instantie er direct aan toe. 

Daarom komt de regionale huisvuilophaaldienst nog wel met een pleister op de wonde. Want om te voorkomen dat er hierdoor binnen de organisaties een financieel probleem ontstaat, ontvangen de deelnemers compensatie. “Drie keer het uitgekeerde bedrag over 2020. Een ‘ruimhartige’ en ‘redelijke’ geste", meent de regionale instelling zelf in de van de week verspreide brief. 

De GAD zegt de clubs, verenigingen en organisaties wel betrokken te willen houden. “In 2022 willen we samen met u en de gemeente op zoek gaan naar eventuele alternatieve werkzaamheden. Uw inzet blijft belangrijk bij het halen van de doelstellingen in het kader van duurzaamheid en circulaire economie", zo is te lezen in het schrijven. De betrokkenen worden vervolgens uitgenodigd - indien er behoefte is aan uitleg - voor een gesprek.

Verenigingen en organisaties trokken eerder dit jaar al aan de bel toen ze hoorden van het verdwijnen van een jarenlange traditie. Ze vrezen voor hun voortbestaan nu definitief de stekker uit de oudpapierinzameling is getrokken. Het gaat de betrokkenen duizenden euro's per jaar kosten. Een bestuurslid van muziekvereniging ViJoS uit Bussum vertelde bijvoorbeeld al dat het voelde als een ‘nekschot'.