Lex van Waarden achter het katheder in de raadzaal.
Lex van Waarden achter het katheder in de raadzaal. Foto: Bastiaan Miché

Burgerreferendum is 'gekleurde zwart-wit-keuze'

HILVERSUM De vraag die Burger Initiatief Referendum Hilversum (BIRH) voorlegt is veel te sturend. Als de Hilversummers kunnen kiezen tussen een tuinstad of een verdichte stad dan weet GroenLinks-raadslid Lex van Waarden het antwoord wel. Het is veel te zwart-wit naar zijn mening. 

Dat geeft hij aan in een korte reactie. Nadenken over de toekomst van Hilversum is uiteraard goed. Van Waarden noemt het initiatief van Stichting Betrokken Omwonenden Busremise Hilversum (BOB-H) en bewonersvereniging Oosterspoorplein en omgeving ‘mooi’. Hij vindt hij de vraagstelling echter zo leidend dat hij op voorhand al kan bevroeden dat het merendeel van de stemmers voor een tuinstad is. 

Is de vraagstelling niet te sturend?, was de vraag die de Gooi en Eembode vorige week al stelde aan Henri van IJken, voorzitter van BOB-H en aanjager van Central Park Hilversum. Volgens hem gaat het bij een referendum altijd om twee uitersten. Meer details en nuance zijn te vinden op hun website: www.birh.nl.
In zijn reactie geeft Van Waarden aan zich niet te herkennen in de keuze die het BIRH voorlegt aan de Hilversummers. "We praten de komende maanden, eindelijk, over de Omgevingsvisie. Er wordt volop gebouwd en gewerkt. Hilversum wordt mooier en mooier. Het stationsgebied wordt fantastisch, 1221 wordt een groene hotspot, het Arenapark gaat bruisen”, luiden zijn voorbeelden.
Daar denken Van IJken en consorten dus anders over. Zeker gezien de plannen die er zijn in postcodegebied 1221 vreest de Hilversummer een nog grotere verdichting van Oost, met alle problemen van dien. Dat gaat onder andere de kwaliteit van de leefbaarheid geen goed doen, omdat 1221 al een van de meest versteende gebieden van het land is. Ook heeft hij weinig vertrouwen in de gemeentelijke participatieprocessen, zodat hij participatie van onderop is begonnen.
Ongegrond vindt Van Waarden de vrees dat er vele duizenden woningen tussen nu en 2040 bij komen. Jaarlijks kunnen er zeker 250 à 300 woningen bij komen. Dat moet wel verantwoord gaan. Daarnaast zijn nieuwe woningen in Hilversum hard nodig, geeft de GroenLinkser aan. "De toekomstige Hilversummer, de gescheiden ouder, de startende jongere, de krasse knar die te groot woont maar niet uit Hilversum weg wil, de statushouder: ze verdienen beter dan een gekleurde zwart-witkeuze. Bouwen aan en samen leven in Hilversum doen we samen”, meldt Van Waarden nog.