In Kerkelanden stond zaterdag een hennepcontainer.
In Kerkelanden stond zaterdag een hennepcontainer. Foto: Bastiaan Miché

'Zelf bijdragen aan veiliger Hilversum'

'Ben jij voorbereid op criminaliteit?' is het thema van de jaarlijkse Week van de Veiligheid. Ook Hilversum doet hier in de vorm van verschillende activiteiten aan mee.

HILVERSUM De gemeente Hilversum is samen met de regiogemeenten en ook de politie en brandweer dagelijks druk doende met de aanpak van ondermijning en het behouden en verbeteren van (het gevoel van) veiligheid. 

Maar ook inwoners kunnen hieraan hun steentje bijdragen, is de gedachte. ”Het is heel belangrijk om kennis over dit onderwerp te delen met de Hilversummers, zodat we als stad weerbaarder worden”, aldus burgemeester Pieter Broertjes. “Het is onze taak om de stad veilig te houden en om onze inwoners een gevoel van veiligheid te geven, maar ook om ze tips en trucs mee te geven. Hilversummers kunnen op deze manier ook zelf bijdragen aan een veiliger Hilversum door het terugdringen van criminaliteit.”

Deze week zijn er in het kader van de Week van de Veiligheid verschillende activiteiten in Hilversum. Zo was er zaterdag op de parkeerplaats van voetbalvereniging Victoria Cyber 24 in het Mobiel Media Lab. Cyber 24 is een digitaal spel dat jongeren bewust maakt van hun gedrag online en de consequenties daarvan. Op datzelfde moment stond er in Kerkelanden (achter de Zeeman) een levensechte hennepkwekerij in de hennepcontainer van Liander. Medewerkers van Liander en boa's legden uit hoe ze een hennepkwekerij ontdekken.
De activiteiten kregen woensdag een vervolg. Zo stond er woensdag op de markt een informatiewagen waar mensen gratis advies konden krijgen over het beveiligen van hun eigen woning.
En op de Kerkbrink was er de Escaperoom Foute Centrum. Hier werden jongeren geconfronteerd met klussen waarmee ze snel geld kunnen verdienen. Maar ze leerden ook inzien dat er een hele criminele wereld achter deze klussen schuilgaat. Want cybercrime neemt ook in Hilversum en deze regio alarmerende vormen aan, stelt gemeentemedewerker Yuric van Brenk van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid. Met name tijdens de coronamaanden - toen iedereen thuis zat en het aantal woninginbraken fors daalde - nam deze digitale criminaliteit juist toe. Maar de gevolgen kunnen voor de slachtoffers dramatisch zijn. En dat kan heel simpel beginnen, aldus de gemeentemedewerker. "Dan worden kinderen benaderd om een bedrag op hun rekening te storten, dat er dan vervolgens wordt afgehaald. Dan is dat geld witgewassen. Het gevaar is alleen wel dat jij op een zwarte lijst van banken komt te staan en je Verklaring Omtrent het Gedrag wordt ingetrokken."
In de genoemde escaperoom, die eerder dit jaar al stond bij het Roland Holst College (als pilot) en in de loop van dit jaar mogelijk ook bij andere scholen, maakten scholieren daar kennis mee. Ook drugscriminaliteit kwam ter sprake. "We willen hiermee laten zien wat de consequenties zijn als je hieraan meedoet", aldus Van Brenk.
De Week van de Veiligheid eindigt vrijdag. Op de Kekrbrink geeft de brandweer uitleg wat mensen zelf kunnen doen om brandveilig(er) te leven. En van 10.00 tot 12.00 uur worden op het Marktplein XTC-geurboosters uitgedeeld.