Al-Amal moskee aan de Minckelersstraat.
Al-Amal moskee aan de Minckelersstraat. Foto: Bastiaan Miché

Grote bezorgdheid bij moskeeën

De schrik zit er goed in bij drie Hilversumse moskeeën en een aantal andere in het Gooi. Dat laten zij weten in een gezamenlijke verklaring.

Vervolg van de voorpagina

Terwijl Hilversum, Huizen en Gooise Meren met klem ontkennen dat er hier onoorbare zaken hebben plaatsgevonden, zit de schrik er bij diverse moskeeën en instanties in de Gooi en Vechtstreek goed in. In een gezamenlijke verklaring laten zij weten dat zij met grote bezorgdheid hebben kennisgenomen van het NRC-artikel. Het gaat om Centrum Al-Amal, Moskee Al-Fath, de Mevlana Moskee (alle drie uit Hilversum), Vereniging Islamitische Gemeenschap Naarden, Stichting Moskee Assoenat Weesp, Stichting Moskee An-Nasr Huizen, Stichting Moskee Atakwa Bussum en Stichting Mozaïek. 

Frame

"Het onderhavige bericht heeft bij ons geleid tot een aantal zorgen", merken de briefschrijvers op. "Er zal onderzocht worden in hoeverre wij te maken hebben gehad met onrechtmatige onderzoeken. Ook baart het ons zorgen dat dit past binnen een reeks landelijke gebeurtenissen waarin zonder objectieve en gedegen grondslag personen en organisaties geframed worden. Daarnaast is het kwalijk dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gemeenten ertoe heeft aangezet in zee te gaan met een particulier bureau en daarmee bijgedragen heeft aan deze onwettige onderzoeken."

In Hilversum, Huizen en Gooise Meren heeft NTA inderdaad onderzoek gedaan. Dat was vooral in de tijd dat er veel aandacht was voor terrorismebestrijding en radicalisering. "Polarisering en radicalisering waren thema’s die niet alleen landelijke, maar ook lokale aandacht behoefden. Dit werd door de Rijksoverheid bepleit. Gemeenten dragen verantwoordelijkheid voor de veiligheid van al hun inwoners. Aangezien we ook in onze regio te maken hadden met uitreizigers naar strijdgebieden, was er aanleiding om zicht te willen krijgen op het lokale speelveld", zo melden de drie gemeenten in hun verklaring. 

Verzekerd

'Gebedsruimtes moeten plekken zijn van rust en veiligheid'

NTA is ingehuurd omdat dit bureau specifieke expertise heeft, waardoor het onderzoek betrouwbaar, onafhankelijk en objectief zou zijn. Volgens de drie gemeenten is nadrukkelijk verzocht dat de onderzoeksmethoden voldoen aan de privacywetgeving en de juridische kaders. "NTA heeft ons verzekerd géén heimelijke bezoeken gebracht te hebben aan de moskeeën en dat de personen die geïnterviewd zijn wisten dat zij meewerkten aan een onderzoek voor de gemeente. Van infiltratie, zoals door NRC gesuggereerd wordt, is geen sprake."

Tot slot benadrukken de islamitische instanties dat de ruimtes waar mensen bijeenkomen om hun godsdienstvrijheid uit te oefenen plekken moeten zijn van rust en veiligheid. Hun ruimtes zijn open voor alle inwoners uit het Gooi. Deze openheid draait om transparantie en dialoog. “Al het andere is onwenselijk”, is de boodschap. 

De gemeentes verklaren dat de feiten nu moeten spreken. Wel betreuren zij dat het beeld van infiltratie in moskeeën en in moslimgemeenschappen is ontstaan. Dat is dan ook snel onderwerp van gesprek. 

Lees meer over deze kwestie bij ons op Extra