Luisteren naar de uitleg van de ontwikkelaar.
Luisteren naar de uitleg van de ontwikkelaar. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Plannen voor ontwikkellocaties in 1221 krijgen meer body

HILVERSUM Bijna vierhonderd nieuwe woningen en een dikke tweeduizend vierkante meter aan kantoorruimte komt er straks bij als de plannen voor het Hunkemöllerterrein, de Lijsterweg-Zuiderweg en de Wybertjesfabriek bij elkaar opgeteld worden. Het college heeft voor alle drie het zogeheten Lopende Ontwikkelplan (LOP) vastgesteld. 

Op de Liebergerweg komen in de nabije toekomst 278 woningen en 2.000 vierkante meter kantoorruimte. Dat zijn 22 woningen minder en zelfs de helft aan bedrijfsmetrages minder dan anderhalf jaar geleden nog het idee was. Dat heeft alles te maken met de vele overleggen die er zijn geweest tussen de eigenaar van het complex (Tecta Invest), ontwikkelaar Bijont, omwonenden en de gemeente. Daarnaast komt hier 8.000 vierkante meter groen. Dat moet zorgen voor het ontstaan van het Liebergerpark. 

Op de locatie Lijsterweg-Zuiderweg (zie foto) verrijzen, als het aan MVM Ontwikkeling ligt, zo snel mogelijk diverse gebouwen. In totaal is er, verdeeld over het nog te realiseren hofje, ruimte voor 55 nieuwe woningen en is 60 vierkante meter bestemd voor bedrijven. Er komen appartementen - ook voor senioren - eengezinswoningen en twee-onder-eenkappers. Een deel daarvan gaat de vrije sector in. Ook hier hebben bewoners, gemeente en de ontwikkelende partij intensief met elkaar overlegd over de herontwikkeling van dit deel van Hilversum vlak bij het spoor. 

Op de Larenseweg, waar de oude Wybertjesfabriek staat, komen in totaal 56 nieuwe woningen. Dan komt het exacte aantal van deze drie locaties in postcodegebied op 389. Hier komen twee grote gebouwen te staan, waarvan één met 27 sociale koopwoningen en de ander met 25 appartement. Daarvan is het gros middelduur en er is 'een beetje' voor de vrije sector. Vier kleine hofwoningen maken het bouwproject van het Hilversumse bedrijf Eliza Vastgoed af. Tevens is hier gedacht aan groen: duizend vierkante meter. 

Voor alle drie de projecten is de volgende stap: het ondertekenen van een anterieure overeenkomst. Hierin staat bijvoorbeeld het definitieve woon- en werkprogramma, zoals welke woningen en bedrijfsruimtes, de hoogte van de bouw, en de verdeling tussen sociale huur, middensegment en hoger segment en worden (financiële) afspraken over de inrichting en beheer van de openbare ruimte vastgelegd. Uiteraard is het laatste woord aan de gemeenteraad. Zij moet het bestemmingsplan goedkeuren. 

Lees meer hierover op Extra: Herontwikkelingsplekken die ‘straks' echt iets gaan toevoegen aan 1221

8.000 m2 aan openbaar groen leidt tot het Liebergerpark