Afbeelding
Foto: Pixabay

Cel- en werkstraf geëist voor plaatsen van extreemrechtse teksten op social media

Politie

De officier van justitie eist 180 dagen celstraf waarvan 136 voorwaardelijk en een werkstraf 120 uur tegen een 19-jarige Hilversummer. Hij wordt ervan verdacht via social media te discrimineren, haat te zaaien en aan te zetten tot geweld tegen joden, moslims en de zwarte gemeenschap.

Daarnaast trof de politie bij de man steekwapens, twee vuurwapens en symbolen van extreem rechts aan in zijn woning. Het OM neemt de feiten hoog op maar vindt tevens dat de nog jonge verdachte deels ontoerekeningsvatbaar is voor zijn uitlatingen, zoals ook het reclasseringsrapport heeft geadviseerd. 

De verdachte kampte met depressieve gevoelens. Zijn advocaat meent dat het OM de zaak veel te zwaar aanzet. Bovendien stelt ze dat haar cliënt volgens het jeugdstrafrecht moet worden beoordeeld: “Hij was net achttien toen hij de feiten pleegde.” 

Het was de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) die de politie op het spoor zette van de uit Georgië afkomstige verdachte. Hij plaatste op social media teksten als: ‘Zwarten zi..