NTA-rapport moet snel boven tafel

HILVERSUM Verbazing is er niet alleen in de Hilversumse moslimgemeenschap. Dat geldt ook voor de lokale politiek. Binnen de gemeenteraad was er eveneens geen kennis van een onderzoek naar islamitische netwerken in Hilversum. Het bewuste NTA-rapport moet snel boven tafel.

Dat laatste eist de fractie van Hilversums Belang. Voorman Henk Blok vindt dat burgemeester Pieter Broertjes zich niet aan de informatieplicht heeft gehouden. De gemeenteraad, het hoogste orgaan van de gemeente, wist van toeten noch blazen. Meerdere politici hebben dat tegenover de Gooi en Eembode bevestigd. Wat Blok betreft, komt de 'krachtenveldanalyse, zoals Broertjes het eind vorige week omschreef in een brief snel ter sprake in de raad, als dat nodig is in beslotenheid.
Vorige week dinsdag maakten Hilversum, Huizen en Gooise Meren bekend dat ook zij onderzoek hebben laten doen en daarmee zijn netwerken binnen de moslimgemeenschappen in kaart gebracht. Van geheime bezoeken aan moskeeën is geen sprake, zoals dat op 15 oktober naar buitenkwam in het NRC, geven de drie gemeenten aan.
Broertjes gaat zich eerst richten op de moskeebesturen. Er is flink wat werk aan de winkel nu het vertrouwen beschaamd is. Vandaag vindt een eerste gesprek plaats.

Lees ook op Extra: 'Momentopname uit 2017'