Ook in de teststraten was het afgelopen week drukker.
Ook in de teststraten was het afgelopen week drukker. Archieffoto: Bob Awick

Verdubbeling van aantal nieuwe coronabesmettingen

HILVERSUM Viel de stijging vorige week nog mee, de voorbije dagen nam het aantal nieuwe coronabesmettingen in ‘t Gooi en de Vechtstreek fors toe. "Er was zelfs sprake van een verdubbeling", aldus de GGD Gooi en Vechtstreek.

De afgelopen zeven dagen werden in de regio gemiddeld 29 op de 100.000 inwoners positief getest. Hilversum ligt iets boven dat gemiddelde. De week hiervoor stond het regionale gemiddelde op 14 van de 100.000 mensen. “Het aantal nieuwe besmettingen viel vorige week mee ten opzichte van het landelijk beeld, omdat we de week ervoor juist meer waren gestegen”, aldus GGD-woordvoerder Jakolien Schreijenberg. “Vorige week werd dat beeld dus wat rechtgetrokken. Maar de afgelopen week zijn de cijfers flink doorgestegen.”
De nieuwe besmettingen komen in alle Gooise gemeenten redelijk verspreid voor. Het is zeker niet zo dat er een bepaalde gemeente bovenuit springt. Als het gaat om de leeftijdscategorieën staat de leeftijdsgroep tot 14 jaar met 25 procent van alle nieuwe besmettingen - net zoals de laatste weken - nog altijd aan kop. Toch komen nu ook de andere leeftijdsgroepen dichterbij. Met name in de leeftijdsgroep 40-44 jaar komen relatief veel besmettingen voor. En nog altijd vinden de meeste besmettingen - pakweg de helft van het totale aantal - bij de mensen thuis plaats. Op de tweede plaats staat de groep kinderdagverblijven/basisscholen/voortgezet onderwijs. Daarachter staan verschillende locaties met ongeveer gelijke aantal: werkplek, verenigingen, evenementen en horeca.
In de regio Gooi en Vechtstreek is 82 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd tegen corona. 83 procent haalde hun eerste prik. "En ook in onze regio raken steeds vaker mensen die zijn gevaccineerd besmet”, weet Schreijenberg. "Het verschil is wel dat zij minder ernstig ziek worden. Ook is de kans dat zij iemand anders besmetten minder groot.”
Sinds de uitbraak van het virus begin vorig jaar zijn er 271 inwoners van de regio aan corona overleden. Daarvan overleden drie inwoners ergens in de afgelopen twee weken, alle drie ouder dan 80 jaar.