De excursie trok zo'n 25 belangstellenden.
De excursie trok zo'n 25 belangstellenden. Foto: VBAH/Joost Huijsing

'Afscheid nemen' op Monnikenberg

HILVERSUM Spontaan georganiseerd, maar desondanks hadden zo'n 25 mensen de moeite genomen om naar een excursie, gehouden door de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve e.o., op landgoed Monnikenberg te komen. Deze excursie stond in het teken van afscheid nemen van weiland en akker.

Dat heeft alles te maken met het plan van de provincie Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat om dit, in het kader van Voltooiing Groene Schakel (VGS), volledig af te gaan graven. Nadat dit gebeurd is gaat men de akker voor 1,5 ha weer inzaaien met een gras- en klavermengsel. Het is de bedoeling dat de dassen dit kleine stukje grasland weer als foerageergebied in gebruik gaan nemen. "En dat terwijl er nu een heel weiland van 5 hectare en een akker van 2,5 hectare tot hun beschikking staat", aldus ecologisch adviseur Jelle Harder van de vereniging.

Hij nam de belangstellenden zondag mee door het gebied om op verschillende plekken even stil te staan. Zo begon men bij de boerderij waar de nonnen nu woonachtig zijn. Daar heeft Cees van Aggelen het een en ander verteld over de historie van dit landgoed en het latere kloostergebouw.
Harder vertelde hoe belangrijk het weiland en de akker als foerageergebied voor de dassen zijn. Ook heeft hij wat wroetsporen/wroetputjes van de dassen aangewezen. De aanwezigheid van een dassenwissel kwam ook aan bod en hoe men deze kan herkennen. Verder is er even stilgestaan bij het ecoduct dat de verbinding met Anna's Hoeve tot stand moet gaat brengen. Tijdens deze rondgang is ook meteen aangegeven hoe groot het rustgebied hier gaat worden. Als laatste is er een bezoek gebracht aan de voor velen onbekende begraafplaats op Monnikenberg. Daar liggen alleen nonnen begraven.