Robbert Jan Proos was na de uitreiking toch wel wat van slag.
Robbert Jan Proos was na de uitreiking toch wel wat van slag. Foto's: Eva Kasbergen

Koninklijke onderscheiding voor ‘bindende factor’ binnen Theatergroep Fusie

Mensen

“Ik ben compleet in shock, het moet nog een beetje landen.” Dat zegt Robbert Jan Proos maandagmorgen over de koninklijke onderscheiding die hij zondagmiddag ontving. “We kunnen eindelijk weer voorstellingen geven. Daar was ik de afgelopen tijd mee bezig. Niet met dit.”

Een vol Theater Santbergen zag zondagmiddag Dead and Breakfast; de door Proos geschreven en geregisseerde jubileumvoorstelling van Theatergroep Fusie. De Hilversumse verenging viert dit najaar namelijk haar 100-jarig bestaan. Op 7 november 1921 werd namelijk de voorloper Kunst en Vriendschap opgericht. Hoewel er in de tussentijd drie keer fusies zijn geweest vindt Fusie haar oorsprong in die allereerste vereniging. 

Zondagmiddag zaten louter genodigden, waaronder burgemeester Pieter Broertjes en ook twee wethouders, in de zaal voor deze jubileumvoorstelling. Van Fusievoorzitter Arjan Terwiel had Proos het verzoek gekregen om na afloop de burgemeester te introduceren. Die had voor de 45-jarige Hilversummer echter een verrassende boodschap:..