De betogers voerden actie bij de Gamma.
De betogers voerden actie bij de Gamma. Foto: Bastiaan Miché

Tevredenheid na demonstratie tegen houtrookkachels

HILVERSUM Hoewel de reacties op de website van deze krant niet al te positief zijn, overheerst er bij de pakweg veertig actievoerders die zaterdag naar Hilversum waren gekomen voor ‘de eerste landelijke demonstratie tegen stinkende houtrookkachels’ tevredenheid. 

De actievoerders zijn de overlast door houtkachels en ook de volgens hen schadelijke effecten op het milieu en gezondheid helemaal zat en roepen de politiek op hier iets tegen te doen in de vorm van een verbod. De keuze om te demonstreren op het Havenkwartier, voor de Gamma, was omdat vooral doe-het-zelfzaken volgens hen mensen opstoken om kachels en haardhout te kopen.
De winst van zaterdag, aldus actievoerder en Hilversummer Marco van Stralen, zat hem in het gegeven dat de regiomanager van de winkel en het hoofd Communicatie met de betogers in gesprek gingen. "En ze stonden versteld over de persoonlijke verhalen die wij vertelden. Er was veel goodwill en een vriendelijke sfeer. Ook staken veel voorbijgangers hun duimen omhoog, al waren er ook mensen die hun middelvinger opstaken.”