Wethouder Floris Voorink en Sandra Nagtzaam.
Wethouder Floris Voorink en Sandra Nagtzaam. Foto: Eduard Metz

Jolanda Nagtzaamplein in Hilversum

Het was begin 2019 een grote klap toen Jolanda Nagtzaam - de sociale spil van de buurt - overleed. Nu heeft de Hilversumse officieel 'haar' plein.

HILVERSUM "De deur stond altijd open. Kwamen mensen naar binnen met de vraag of zij even mochten plassen of wat drinken. Altijd stond zij klaar. Zij had ook zo’n groot hart. Maar zelfs het allergrootste hart breekt weleens.”

Dat zegt Sandra Nagtzaam over haar zus Jolanda. Deze Hilversumse, woonachtig aan de Buys Ballotstraat, overleed in februari 2019 aan een hartstilstand. Nu, dik twee en een half jaar later, is er het Jolanda Nagtzaamplein. In het bijzijn van familie en mensen uit de buurt overhandigde wethouder Floris Voorink zaterdagmiddag officieel het nieuwe straatnaambord. Die overhandiging vond plaats bij VONK in de Wijk. Sinds woensdag is het straatnaambord daadwerkelijk te zien in haar eigen buurt.

Jolanda Nagtzaam werd op 14 augustus 1963 geboren in Paramaribo, district Suriname (destijds een kolonie van Nederland). Op 7-jarige leeftijd kwam zij samen met haar zusje Sandra naar Nederland, waar hun moeder toen al woonde. Zij groeide vervolgens op in Etten-Leur en verhuisde op latere leeftijd naar Hilversum waar haar twee kinderen geboren werden: Bobby (23) en Justin (20). Nagtzaam werkte jarenlang in de entertainmentindustrie en opende ook nog cateringbedrijf Aubergine op de Groest. Ook Sandra omschrijft haar zus als een uniek persoon. "Jolanda was het soort buur waarvan je weet dat die er altijd is, mocht je het nodig hebben. Het maakte niet uit op welk vlak. Oppas voor je kindjes. Een schouder om op te huilen. Een pan eten als je vergeten was boodschappen te doen. Een auto om naar je werk te gaan als het regende. Iemand die ook op de materiële zaken van de buurt paste en het pleintje mee schoon hield.”
Het verdriet in de buurt was dan ook enorm toen Nagtzaam begin 2019 plotseling kwam te overlijden. Haar populariteit was ook zichtbaar bij haar uitvaart, die bij hoge uitzondering kon worden gehouden in Podium de Vorstin en waar honderden mensen bij aanwezig waren. Een jaar later ontstond bij sommige buren het idee om het pleintje in de straat naar Nagtzaam te vernoemen. Toen dit plan vervolgens met de gemeente werd besproken, bleek men in het raadhuis bij het horen van dit verhaal zo enthousiast dat er een officieel straatnaambordje moest komen.

Meer hierover op Gooieneembode.nl/extra

Jolanda Nagtzaam.