De testlocatie in Hilversum.
De testlocatie in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

'Zo’n test kan dus nog wekenlang positief blijven'

Vervolg van de voorpagina

Woordvoerder Jakolien Schreijenberg van de GGD Gooi en Vechtstreek geeft aan dat er alles aan wordt gedaan om per dag zo veel mogelijk mensen te kunnen testen. Allerlei opties liggen daarvoor op tafel: het verruimen van de openingstijden, meer personeel of zelfs een derde testlocatie. Voor dat laatste zijn, aldus de woordvoerder, nog geen concrete plannen. "Maar het is wel een optie. Ik kan ook niet zeggen dat we sowieso géén derde testlocatie gaan openen.”
Nog wel een dingetje is dat veel mensen die enige tijd terug positief zijn getest en vervolgens enkele dagen in quarantaine zaten zich - voordat zij weer naar school of naar hun werk gaan - opnieuw willen laten testen. Dat is niet nodig en heeft eigenlijk ook geen nut, aldus Schreijenberg. "De test die we afnemen bij de teststraten is een zogenoemde PCR-test. Deze test zoekt naar erfelijk materiaal van het coronavirus. Dit erfelijke materiaal kan in sommige gevallen nog lange tijd aangetoond worden met een test. Zo'n test kan dus nog wekenlang positief blijven.”

Maar dat betekent dus niet dat deze mensen dan nog anderen kunnen besmetten. Het is daarom niet zinvol om binnen enkele weken na een positieve testuitslag opnieuw naar de teststraat te gaan. De vuistregel is: mensen zijn niet meer besmettelijk wanneer zij 24 uur geheel klachtenvrij zijn én er minimaal zeven dagen verstreken zijn sinds het begin van de klachten (de ‘eerste ziektedag'). Zij kunnen dan dus gewoon weer naar school of werk. Als iemand een negatieve testuitslag heeft gekregen en zijn of haar klachten veranderen, dan is het wél zinvol dat diegene zich nog een keer laat testen.

Veel vragen voor Scholenteam Gooise GGD: ‘Vaak geen tijd om kopje koffie te halen’