De Egelantier
De Egelantier Foto: Bastiaan Miché

Brand: 'We geven fors meer geld uit dan we ontvangen'

Vervolg van de voorpagina

Dat de veranderingen binnen Hilverzorg zowel bij medewerkers als cliënten en familieleden tot veel vragen en onrust leiden, kan bestuursvoorzitter André Brand van Hilverzorg zich goed voorstellen. Echter, de rek is eruit en daarom zijn deze 'lastige besluiten' noodzakelijk. “Wij zijn als organisatie op dit moment financieel gezond, we hebben een goede basis. En tegelijkertijd geven we al een aantal jaren fors meer geld uit dan we ontvangen. De vergoeding die de zorgverzekeraar ons ieder jaar geeft voor de zorg die wij leveren (onze voornaamste bron van inkomsten), is niet voldoende om alle kosten die wij als organisatie op dit moment maken te dekken. Komend jaar daalt deze vergoeding bovendien nog eens met 0,8 tot 1,2 procent. En dat terwijl de zorg steeds zwaarder wordt.”
Op dit moment liggen de plannen voor advies bij de ondernemingsraad en Centrale Cliëntenraad. Voor de kerstdagen moet hier meer duidelijkheid over zijn.

De gemeente Hilversum is eveneens op de hoogte van de reorganisatie, maar lijkt weinig voor Hilverzorg en de cliënten te kunnen betekenen. Een woordvoerder van wethouder Karin Walters (Zorg en Welzijn) laat weten dat de bedrijfsvoering van Hilverzorg een zaak is voor de directie en niet voor de gemeente. Wel heeft een ambtenaar maandag contact gehad met Hilverzorg over deze kwestie. De continuïteit van laagdrempelige dagbesteding met een ontmoetingsfunctie, waar Hilverzorg subsidie voor krijgt, komt niet in gevaar.