Wimar Jaeger is op papier 'terug'.
Wimar Jaeger is op papier 'terug'. Foto: Bastiaan Miché

Zeteldans op kieslijst D66, bekende namen bij VVD

HILVERSUM De lijsttrekkers van D66 en de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar waren met respectievelijk Annette Wolthers en Arno Scheepers al bekend. Maar nu hebben de tweede en derde partij van Hilversum ook de gehele kieslijst bekendgemaakt. Vooral de lijst van de Democraten is opvallend.  

Zo telt de top tien van deze lijst - en dat zijn toch de mensen die straks in de gemeenteraad komen - veel nieuwkomers. De bovenste drie namen zijn met wethouder Annette Wolthers, raadslid Vivienne Wesselink en commissielid Jarno Deen (voor de mensen die de lokale politiek redelijk volgen) wel bekend. De zes mensen daaronder, waaronder die van theatermaker Robbert Jan Proos op plek 9, hebben geen of nauwelijks politieke ervaring allemaal nieuwkomers in de politiek.
Van de huidige raadsleden staat Hein Jaarsma nog net in de top tien. Andere raadsleden, zoals Marianne van Vliet en Marijke Groesz, staan niet eens bij de bovenste twintig. En Anne S. de Jong staat helemaal niet op de lijst. Volgens afdelingsvoorzitter Joost Koelega hebben zij zelf aangegeven niet verder te willen als raadslid.
Ook de huidige fractievoorzitter van D66 stopt na de verkiezingen als raadslid. Annemarie den Daas staat namelijk op de 39ste positie, één plekje lager dan oud-wethouder Eric van der Want en één plek hoger dus dan lijstduwer Wimar Jaeger. Hij was wethouder tussen april 2014 en maart 2020 en vertrok uiteindelijk een paar maanden na beschuldigingen van belangenverstrengeling en een integriteitsonderzoek. Desondanks heeft Jaeger veel voor Hilversum betekend, meent Koelega en is de keuze voor hem als lijstduwer ‘een stukje waardering voor wat Wimar voor Hilversum als mediastad gedaan heeft’.
Voor de VVD geldt een heel ander verhaal. De kans is groot dat veel VVD-gemeenteraadsleden na de verkiezingen van 16 maart volgend jaar terugkeren in diezelfde gemeenteraad. Van de huidige zes raadsleden ontbreekt alleen fractievoorzitter Frits Vogel in de top zes. Na Scheepers als lijsttrekker bezet Hidde Fennema, vorig jaar door de lezers van de Gooi en Eembode gekozen tot politicus van het jaar, de tweede plaats. Op nummer 3 staat Haitske van de Linde en daarachter Tobias Westerneng, Ellis Zeeuw van der Laan en Freek Reijmerink. Andere kandidaten in de top tien zijn Gerard Ekelmans, Hajo Binsbergen, Tim Muskee en Mehmet Sarihan. Frits Vogel bezet de veertiende plaats en zal na twaalf jaar afscheid nemen van de lokale politiek.