Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Vijftig jaar na verwoestende brand staat de brandweer opnieuw op de Kerkbrink

Algemeen

“Het blijft toch indrukwekkend”, zegt een voorbijganger op de Kerkbrink vrijdagmiddag als zij op een beeldscherm ziet hoe de brand van vrijdag 3 december 1971 de Grote Kerk grotendeels verwoestte. Precies vijftig jaar later staat de brandweer opnieuw voor het gebouw.

Nee, het is heus niet zo dat het kerkgebouw vrijdagmiddag opnieuw in de brand staat. De brandweer is naar het Hilversumse plein gekomen als onderdeel van het herdenkingsprogramma ’50 jaar na de brand’ van de Grote Kerk. In het kerkgebouw is tevens een tentoonstelling, waarbij meerdere voorwerpen die wel konden worden gered zijn te bewonderen. Andere activiteiten, zoals een escaperoom en een reünie, zijn vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. Vrijdagavond is er een online herdenkingsbijeenkomst. 

Het was de bedoeling dat een brandweerwagen, die precies vijftig jaar terug op de Kerkbrink stond, vrijdag opnieuw te bewonderen zou zijn. Dat kon helaas niet doorgaan, vertelt wijkbrandweerman René Wollaars. “De ladderwagen mocht de weg niet op..