Afbeelding
Foto: ANP

Te weinig laadpalen om groei elektrische auto’s bij te benen

HILVERSUM Steeds meer Nederlanders stappen over op elektrisch rijden. Maar er zijn momenteel nog te weinig laadpalen om de groei van de elektrische auto’s aan te kunnen. “Er is sprake van scheefgroei.”

Uit een analyse van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat zo’n 293.000 elektrische auto’s in 2020 op de Nederlandse wegen reden, een stijging van 43 procent ten opzichte van 2019. Van alle Nederlandse personenauto’s was vorig jaar 3,2 procent elektrisch, tegenover 2,3 procent in 2019. 

Als je een elektrische auto hebt, moet je deze opladen om te kunnen rijden. Dit gebeurt bij zogenoemde laadpunten. Ook deze zijn volgens de RVO vorig jaar toegenomen. In 2019 waren er ongeveer 50.000 laadpunten, vorig jaar groeide dit naar 63.500. Laadpalen kunnen soms meerdere laadpunten bevatten waaraan auto’s kunnen worden opgeladen. 

Onvoldoende laadpalen

“De verkoop van elektrische auto’s gaat momenteel sneller dan de uitrol van de laadpalen. Zo’n dertig procent van de Nederlanders heeft een eigen oprit en kan hier een eigen paal plaatsen, de rest is aangewezen op een laadpunt in de publieke ruimte. Daarvan zijn er momenteel te weinig”, vertelt hoogleraar Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven. Het is tijdrovend om een laadpaal te laten plaatsen. Wie bij de gemeente aanklopt voor een laadpaal, moet soms wel een half jaar of langer wachten. “De procedures hiervoor moeten veel sneller”, zegt Steinbuch. 

Uit de meest recente gegevens van de RVO is bekend dat er in de gemeente Hilversum zo’n 550 laadpunten per 100.000 inwoners zijn. In Nederland zijn er gemiddeld 474 laadpunten per 100.000 inwoners.

De overheid heeft met andere ondertekenaars van het Klimaatakkoord afgesproken om over te stappen op elektrisch rijden. Het streven is dat uiterlijk in 2030 alle nieuw verkochte auto's geen broeikasgassen uitstoten. De verwachting is dat er dan zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te vinden zijn. Volgens de overheid is daarvoor een laadnetwerk van 1,7 miljoen laadpalen nodig.

De procedures voor het plaatsen van laadpalen moeten sneller

Kunnen we zo’n groot laadnetwerk wel op tijd neerzetten? “Bij bedrijven, langs snelwegen en winkelcentra zullen fors meer laadpalen komen. In de publieke ruimte neemt het aantal laadpalen dus minder snel toe. Een verzachtend element hierin is dat de batterijen in de elektrische auto’s groter worden, waardoor de frequente laadbehoefte minder groot wordt”, aldus Steinbuch.

Gevaar laadpalen

Meer laadpalen zijn niet op iedere plek even gewenst. Het baart Verenigingen van Eigenaren (VvE's) zorgen dat elektrische auto's worden opgeladen in parkeergarages. Een groter brandgevaar kan hierbij namelijk op de loer liggen. "Een brand in een parkeergarage is moeilijker te blussen. Bij brand van elektrische auto's is dit vanwege de accu nog lastiger”, aldus Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Zo kan brand in accu's alleen worden gestopt door langdurig koelen of onderdompelen van het batterijpakket. Daarbij ontstaat nog een extra risico als een elektrische auto wordt opgeladen in een parkeergarage, zegt Rosmuller. "Je voegt een extra activiteit toe in een parkeergarage en hierdoor krijg je extra risico. Vooral als het accupakket van een elektrische auto een tikje heeft gehad, kan dat voor meer brandgevaar bij het laden zorgen.”
De branden met elektrische auto's komen volgens Rosmuller echter niet vaak voor en hiervoor kunnen ook maatregelen worden getroffen. "Zoals een detectiesysteem waardoor je een brand snel kan ontdekken.”

Afbeelding