Afbeelding
Foto: Pixabay

Hilversummer de cel in vanwege het plaatsen van opruiende teksten op social media

Politie

HILVERSUM - De Hilversummer die vorige maand werd opgepakt voor het plaatsen van meerdere opruiende teksten op social media, kort nadat in Rotterdam rellen uitbraken na een demonstratie tegen de coronamaatregelen, moet drie weken de cel in.

De man, vrijdag 34 jaar geworden, is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor opruiing. Zo schreef hij op zijn openbare Facebook-account: ‘Beste soldaten daar in Rotterdam, Amsterdam en in dat hele Nederland’, ‘Nog meer politieauto’s overheids panden kapot maken’ en ‘altijd de politieagenten onder de helm slaan en achter de knieën trappen gaan ze neer. Dan knakken ze door hun knieën heen’. Ook plaatste de man later een foto van een brandende politieauto bij het bericht. Een buurtbewoonster van de man was dusdanig van de berichten geschrokken dat zij de politie waarschuwde.

Op zitting verklaarde de man dat hij onder invloed was en in een opwelling de berichten schreef en dat hij – achteraf – spijt heeft. Volgens de politierechter zijn de berichten opruiend en roepen deze op tot geweld tegen overheidsfunctionarissen waaronder politieagenten. De officier van justitie noemde het extra kwalijk dat de man tips gaf hoe agenten het best geslagen zou kunnen worden.

Man eerder veroordeeld
De man is een bekende van de politie én hulpinstanties. Hij is eerder veroordeeld en op het moment dat de man de teksten schreef maakte hij onderdeel uit van een begeleid wonen traject. Op zitting maakte de officier van justitie bekend dat de man dié woning moet verlaten. De hulpinstanties hebben wel toegezegd – met de hulp van de daklozenopvang – de man onderdak te bieden. 

Feiten te ernstig
Volgens de politierechter kan met het plaatsen van deze teksten niet worden volstaan met een taakstraf. Daarvoor zijn de feiten – het aanzetten en oproepen tot geweld tegen agenten – te ernstig. Daarnaast moet de man ook een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van veertien dagen nu alsnog uitzitten. Bij de aanhouding van de man zijn bij hem thuis enkele antieke wapens gevonden. De politierechter vindt het gezien de berichten die hij plaatst en zijn verleden niet te verenigen dat deze, al dan niet onklaar gemaakte wapens, in het bezit zijn van de man. Daarom worden die wapens ‘onttrokken aan het verkeer’, zoals dat juridisch heet.