Het rijdende treintje.
Het rijdende treintje. Foto: Bastiaan Miché

'Tokkies van de Loosdrechtseweg'

Vervolg van de voorpagina

In ongeveer de helft van de tuinen van de huizen in dit huizenblok aan de Loosdrechtseweg hangen feestelijke lichtjes. Met het Noorderlicht op de gevel geprojecteerd en een echt rijdend treintje door een lichtgevend heuvelachtig landschap springt het uitbundig versierde huis van Pim en Daphne Jonkmans en hun twee kinderen het meest in het oog. "Zo'n drie, vier jaar geleden ben ik begonnen. In ons vorige huis in Amsterdam hadden we geen voortuin en maakten we het binnen natuurlijk wel gezellig voor de kerst met een boom en wat versiering. Maar een paar jaar geleden begon ik hier in Hilversum in de voortuin met wat lichtjes. Daar zat ik zo naar te kijken en bedacht dat een treintje erbij wel leuk zou zijn. Die ben ik gaan halen. Daphne wist niet wat ze zag, toen ze thuiskwam”, vertelt Pim Jonkmans.
Daphne: "Ik kwam thuis en dacht: nee, wat gênant, het lijkt wel een landingsbaan. We zijn de tokkies van de Loosdrechtseweg geworden. Ik schaamde me wel een beetje in het begin. Overal hingen lampjes. Maar al heel snel veranderde dat gevoel. Want we kregen zo veel positieve en warme reacties van mensen. Dat had ik echt niet verwacht. Wildvreemden stopten voor ons huis en staken lachend hun duimen omhoog.”
In eerste instantie begon Pim ermee omdat hij het zelf gewoon leuk vindt om te maken en om naar te kijken. Zijn vader heeft ook altijd lichtjes in en om zijn huis; daar is hij mee opgegroeid en van hem heeft hij het ook, denkt Pim. Ook zijn kinderen genieten ervan en vinden vooral de trein en de kabelbaan geweldig. "Mensen die ‘s avonds wandelen, lopen er speciaal voor om. Kinderen in de straat willen nog even bij de treintjes kijken voordat ze naar bed gaan. Het doet echt iets met de mensen, dat vind ik geweldig."