Impressie van Arenapark scenario 2.
Impressie van Arenapark scenario 2. Foto: Gemeente Hilversum

Voorkeur voor plan met 1100 woningen

Meerdere scenario's voor het vernieuwde Arenapark liggen op tafel, maar het college ziet het liefst die met 80.000 vierkante meter kantoorruimte en 1100 woningen.

HILVERSUM Een groen en bruisend gebied, dat is de ambitie voor het gedateerde Arenapark. De gemeente heeft hiervoor drie scenario’s laten uitwerken waarin werken, sporten, studeren, groen en wonen gecombineerd worden. Ook de verbinding van het Arenapark met de omgeving wordt verbeterd en treinstation Hilversum Sportpark wordt verplaatst. 

Het college vraagt de raadscommissie nu om advies over de scenario’s, zodat het stedenbouwkundig plan verder uitgewerkt kan worden. Inwoners kunnen via een flitspeiling ook laten weten wat ze van de drie scenario’s vinden. Dit is de volgende stap na het Masterplan, waar in de zomer van 2020 de gemeenteraad unaniem groen licht op heeft gegeven. “Het Arenapark wordt een levendige plek waar Hilversummers graag komen en waar bedrijven zich graag vestigen", aldus wethouder Annette Wolthers. "Uiteraard krijgen parels in het gebied, zoals de tribune van Dudok, een mooie plek in het plan. Het opstellen van het plan doet de gemeente samen met bedrijven, scholen, sportverenigingen en omwonenden.”
De drie uitgewerkte scenario’s laten verschillende manieren zien waarop mobiliteit, zoals fiets, bus en auto, groene openbare ruimte en gebouwen, waaronder kantoren en woningen, een plek kunnen krijgen in het Arenapark. In scenario 1, 'Rondje Arenapark', verbindt een boulevard het nieuwe treinstation met het hart van het gebied. Er komt een groene wandelroute waarlangs diverse groene pleintjes komen. Het gebied blijft vooral een werklocatie, waar ook ruimte komt voor ruim 210 woningen. Deze woningen komen in bestaande kantoorpanden en in enkele nieuwe gebouwen tussen de kantoren. De gebouwen zijn relatief laag (tot 30 meter) en tussen de gebouwen blijft veel ruimte voor groen.
Een gemengde, bruisende, stedelijke én groene wijk. Dat is het speerpunt van scenario 2. Er komt veel kantoorruimte (80.000 m2) en maar liefst 1.100 nieuwe woningen, verspreid over het hele gebied. Ook is er veel aandacht voor groen door de aanleg van een park in het ‘hart’ van de wijk. De auto zal zich vooral in de rand van het gebied aan de oostkant en zuidkant bevinden. Het noorden wordt autovrij, waardoor er meer ruimte komt voor fietsers en voetgangers. Er komt een aantal gebouwen van ongeveer 50 meter en incidenteel gebouwen tot 70 meter.
In scenario 3 wordt er vooral gebouwd langs het spoor, zodat op andere plekken op het Arenapark veel ruimte ontstaat voor een groene, gemeenschappelijke ruimte om te sporten, elkaar te ontmoeten en voor evenementen. Het Arenapark blijft vooral een werklocatie met 50.000 m2 ruimte voor kantoren. Wel komen er ruim 300 nieuwe woningen bij. Het college heeft de voorkeur uitgesproken voor het scenario waarin ruim 1.100 woningen worden gebouwd en door het hele gebied een mix komt van werken, wonen, studeren en sporten. Dit zou de beste kans bieden om van het Arenapark een levendig, aantrekkelijk en gemengd gebied te maken, ook buiten kantoortijden. Verder is dit scenario het meest haalbaar en het best betaalbaar.

De directe omgeving van het Arenapark is al nauw betrokken bij het opstellen van de plannen. Nu kunnen alle Hilversummers laten weten wat zij van het project Arenapark en de scenario's vinden. Dat kan door het invullen van een vragenlijst op de website www.bouwenaanhilversum.nl/arenapark/flitspeiling.

Meer hierover en ook meer afbeeldingen op Gooieneembode.nl/extra