Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Boekhouder met acteren als uitlaatklep

Hij beleefde als boekhouder weliswaar een goed jaar, maar voor 'acteur' Nils van Buren was 2020 een jaar om heel snel te vergeten. Wel was de Hilversummer, vader van drie kinderen, te zien in een heuse speelfilm: 7 Wrekers. "Maar het is allemaal vrijwilligerswerk."

Tekst: Stefan van Hees, foto's: Bastiaan Miché

Het is een beetje als Reservoir Dogs. Nils van Buren durft de speelfilm 7 Wrekers waarin hij is te zien best te vergelijken met de klassieker van regisseur Quentin Tarantino. Een actie van een groep mislukt, doordat er een verrader tussen zit. “De grote vraag is wie dat is en wie kun je vertrouwen? Het is ook op een locatie opgenomen.”

Wat dat betreft klopt de vergelijking met Reservoir Dogs ook wel. In 7 Wrekers gaat het echter niet om een groep criminelen na een mislukte overval, maar om verzetsstrijders die een belangrijke missie krijgen om de geallieerde opmars te ondersteunen. Bovendien durft de 46-jarige Hilversummer zich zeker niet te vergelijken met bekende acteurs uit Reservoir Dogs als Harvey Keitel, Tim Roth en Michael Madsen. Toch heeft hij genoten van het filmproces. “Als ze me morgen weer vragen, ben ik er weer”, zegt hij. “Maar het is allemaal vrijwilligerswerk. Acteren is het leukste dat er is. En als je je geld ermee kunt verdienen is dat prima. Maar als ik zou moeten kiezen, dan kies ik voor mijn eigen bedrijf. Dat heb ik zelf opgebouwd van 1 naar 250 klanten. Dat wil ik niet zomaar opgeven.”

Nils van Buren, vader van drie kinderen (16, 13 en 8) is geboren en getogen in Hilversum. Hij woonde alleen tussendoor enige tijd in Huizen. Als kind ging hij naar de Paulusschool en vervolgens het Alberdingk Thijm College. Maar daarna was Van Buren - zoals hij zegt - wel klaar met school. “Ik ging voor een jaar werken, maar uiteindelijk ben ik nooit meer naar school gegaan. Overigens ben ik nog wel gaan werken op het ATC, op de administratie. Daarna heb ik nog verschillende banen gehad, bij een dierenspeciaalzaak onder andere.”

Het gesprek met de Hilversummer vindt plaats in zijn kantoor aan de Nieuwegracht in Soest, vlak voordat hij en de andere ‘bedrijven’ waarmee hij deze ruimte deelt verhuizen naar de Franciscusweg in Kerkelanden. De hoofdhuurder in het pand is TNR-Techniek. Achter het bureau van de directeur van dit bedrijf hangt een foto van Marlon Brando uit de film The Godfather. Een geintje van Van Buren om iedereen te laten zien wie de baas is. “Ik doe zijn boekhouding, dat werkt heel prettig.”

Waarom niet?

Want al flink wat jaren verdient Van Buren zijn geld als boekhouder. Hij wilde zich eigenlijk laten omscholen, maar toen kwam vanuit het Centrum voor Werk en Inkomen ineens dit voorstel. “Ik dacht ‘waarom niet’. Ik was daar nooit echt mee bezig geweest. En dan denk je misschien dat het misschien niet heel spannend werk is, maar dat is het dus wel. Je krijgt inzicht in een heel bedrijf. Is dat bedrijf gezond? Dat soort dingen zijn echt wel spannend.”

'Ik ga trouwens inbijna alle films die zij maken dood'

Goed je werk doen voor de klanten, is eveneens het spannende aan zijn werk, vervolgt de Hilversummer. Inmiddels zijn dat er zo’n 250 - 130 bedrijven en 120 particulieren - vooral ontstaan door mond tot mondreclame. “Het begon met de breakdanceschool van mijn kinderen. Als je dan vervolgens goed je werk doet, gaat het vanzelf. Ook ben ik één keer per jaar bij de kringloopwinkel in Eemnes. Daar ben ik ooit terecht gekomen, doordat een vriend van mij daar toen werkte. Ik zit daar daar dus één keer per jaar, dat wordt dan ook vooraf aangekondigd, en reken 12,50 euro per aangifte. Dan krijg je klanten erbij.”

Maar was het dan geen moeizaam jaar doordat Van Buren vanwege corona niet zijn klanten kon bezoeken? Integendeel. Natuurlijk is het soms lastig werken, maar heel veel kan digitaal. “Ik heb heel veel op kantoor kunnen doen en gedaan. Dat scheelt een hoop tijd. Als je bij de mensen langsgaat, drink je toch een bak koffie en praat je ook over andere zaken. Nu dus niet. En dan deed ik in plaats van vier klanten tien klanten per dag. Ik heb dus best geprofiteerd van corona. Maar als de mensen straks weer willen dat ik bij ze langs kom, is dat uiteraard ook prima.”

De coronamaatregelen hadden dan misschien geen invloed op zijn werk, voor zijn grote hobby is het een heel ander verhaal. Van Buren is namelijk al jarenlang lid van MV Toneel, dat in het verleden Meervreugde heette. “Mijn ouders zaten daarbij, mijn opa ook. Op mijn negende had ik mijn eerste figurantenrol: een jongetje die een boot de haven in moest trekken.”

Hele leuke groep mensen

Lid van de vereniging was de Hilversummer toen nog niet. Dat mocht pas vanaf 16 jaar. “Toen ik 16 werd, heb ik me meteen ingeschreven. Ik ben nooit meer weggegaan. Het is een hele leuke groep mensen. Je ging ook twee keer in de week trouw naar de repetities, ook als je geen rol in het stuk had. Toen hadden we nog te veel mensen voor een voorstelling. Dat is tegenwoordig wel anders. Maar ja, het blijft mijn cluppie.”

Want telde de verenging, die met de naamswijziging naar MV Toneel een wat jonger publiek wilde aanspreken, dertig jaar terug nog zo’n 45 leden; nu zijn dat er nog 12, vertelt de acteur/boekhouder. “Mensen worden ouder, is de uitleg. “Vroeger konden we drie stukken per jaar spelen, nu nog twee. En er komen wel geïnteresseerde mensen langs. Maar ja, als die dan horen dat ze dan twee keer in de week moeten komen repeteren, vinden ze dat te veel.”

Maar dit jaar is er door de coronamaatregelen nog helemaal geen voorstelling geweest. “We speelden altijd in de Lelie, maar die is afgebrand. Daarna gingen we naar Lopes Dias. We zouden daar in april een voorstelling geven, maar toen kwam corona en ging Lopes Dias dicht. We zijn toen toch gaan repeteren voor de voorstelling in november. Maar ja, toen kon ook die niet doorgaan. We hopen nu op volgend jaar april.”

Alleen thuis

‘Een uitlaatklep’, ‘in de huid kruipen van iets anders’, zijn de antwoorden van Van Buren op de vraag wat er zo leuk is aan op de planken staan. “En het is goed voor de sociale contacten. Dat is nu helemaal stilgevallen. Er is nog wel een appgroepje, maar een aantal leden heeft ook geen relatie. Die zitten alleen thuis. Daar moet ik nog een keer een biertje mee drinken. Op anderhalve meter afstand.”

Wat door corona ook niet kon doorgaan is een première van de film 7 Wrekers, waarin Van Buren nu via Amazon is te zien. De makers van de film zijn Tristan van Doorn en Jeroen van Eden (Doorn Eden Films). Van Buren kent hen al sinds 2008 toen deze twee mannen nog op de Filmacademie zaten. "Ze hadden toen een script en zochten nog acteurs. Toen zeiden we dat ze langs konden komen. Drie van ons kregen een rol: ik, mijn vader en nog een ander lid."

De naam van die zeventien minuten durende film is Exit. Van Buren speelt daarin de rol van Joey, een jonge inbreker die in de val wordt gelokt door een maffiabaas. Deze man wil namelijk zijn eigen dood in scène zetten. "En dan moet ik uiteindelijk dood, ik ga ook dood. Ik ga trouwens in bijna alle films die zij maken dood."

Want er volgden nog meer korte films van Doorn Eden Films waarin de Hilversummer was te zien. Maar nu is er dus ook 7 Wrekers, dat tachtig minuten duurt. Van Buren zelf is er twee volle doordeweekse dagen druk mee geweest. Hij zegt zelf dat hij geen lange rol heeft, maar wel regelmatig verschijnt. "We hebben het in Soest opgenomen en het was superleuk om te doen."

Dikke aanrader

Dat er geen grote première van de film was, vindt Van Buren jammer. Aan de andere kant ziet hij zichzelf nu wel terug op Amazon. "Ik krijg al veel reacties, mensen vinden het een hartstikke leuke film. Een dikke aanrader. En dat met een budget van maar 3.500 euro. Ik heb die jongens trouwens al een hele poos niet meer gezien. Ook daar moet ik snel weer eens mee afspreken en wat drinken."

Afbeelding
LET OP : Naamsvermelding Foto : © Foto Miché / Bastiaan Miché onderaan elke foto verplicht. Ook bij premium artikelen zodat lezers zonder abonnement dit ook zien.