Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Wat je voor ogen hebt, ook waarheid zien worden'

Het plaatje van het evenement zit in haar hoofd. Zoals zij het voor zich ziet, zo komt het ook uit te zien. Met elkaar zorgen voor een bruisend Hilversum is belangrijk, aldus Deborah den Dulk. Dan wordt Hilversum niet alleen een plek waar je naartoe komt maar waar je graag verblijft.

Tekst: Ingmar Meijer, foto's: Bastiaan Miché

Je zou Deborah den Dulk met gemak kunnen bestempelen als de huisevenementenmanager van Hilversum. Ze heeft al vele activiteiten bedacht, uitgewerkt en verzorgd. De lijst van evenementen is in relatief korte tijd behoorlijk lang. En alles moet tot in de puntjes goed zijn voor deze aanpakker pur sang. “Van jongs af aan heb ik dat regelen al.”

Op de lange houten tafel in de huiskamer ligt haar mobiele telefoon en de krant van die dag. Het gespreksonderwerp is op dat moment haar meest recent opdracht: de komst van de nieuwe Albert Heijn in de Riebeeck Galerij en de plannen die de nieuwe eigenaar, Bun Vastgoed, heeft met het pand en de directe omgeving. Sinds medio december heeft de nieuwe 'super' daar de deuren open gedaan.

Hoewel er vanwege de coronamaatregelen van een officiële opening uiteraard geen sprake was, heeft Den Dulk als eventmanager bijvoorbeeld wel voor een kleine feestelijke aankleding in de galerij gezorgd. Ze pakt haar mobiel erbij en laat tevreden zien hoe strak en precies de blauwe loper - in de huiskleur van de supermarkt - is gelegd in het winkelcentrum in Oost. Geen kreuk of bobbel te zien in het kleed, dat ook nog eens exact op de voegen van de tegels is gelegd.

Op goede manier perfectionistisch

Velen zullen dit soort details niet opmerken, maar het kenmerkt de Hilversumse als organisator. Zij weet haarfijn wat ze wil en waarom ze dat wil. Het totaalplaatje heeft ze in haar hoofd en ze zal daar nauwelijks concessies aan doen. “Ze is perfectionistisch, maar dan op een goede manier. Tomeloze energie, oog voor detail, doelgericht, snel, daadkrachtig en creatief”, merkte Petra Rivano, marketingmanager van het Hilvertshof, al eens op over de eventmanager. Sinds de coronacrisis is het creatieve denkvermogen als een aggregaat die non-stop draait. “Je bent de hele tijd bezig om uit te vinden wat nu nog wel mag en wat niet. Omkatten naar coronaproof”, zoals je zegt.

Aanpakken. Zaken regelen. Goede evenementen - voor zover dat nu dus kan en mag - op poten zetten, maar vooral ook met elkaar iets bereiken. “Ik ben een verbinder”, zegt de Hilversumse over zichzelf. Neem nog even de Riebeeck Galerij. Al maanden is ze in gesprek meer reuring te creëren in en rond het winkelcentrum aan de Oosterengweg. Met diverse partijen was ze al in contact, waaronder de voorzitter van de winkeliersvereniging, buurtcoördinator en Versa Welzijn, om nieuw leven te krijgen in het desolaat ogende onderkomen.

'Ik overtuig meer, ik verkoop niet. Ik geloof waar ik voor sta'

Toen Bun het winkelcentrum in mei dit jaar kocht, viel het laatste puzzelstukje op de plaats. De eventmanager heeft contact gezocht met het Almeerse bedrijf en zo is er een samenwerking ontstaan tussen de eigenaar, de ondernemers en de andere instanties. Met als gezamenlijk doel de schouders eronder zetten om van dit winkelcentrum een bruisende locatie te maken. Dat gaat verder dan alleen de binnen- en buitenkant opknappen van het pand. Mede door haar idee gaat het winkelcentrum nu de verbinding zoeken met de buurt en de HOV-onderdoorgang, die momenteel wordt gerealiseerd op de Oosterengweg.

De praktijk wijst uit dat mensen graag bij haar aankloppen voor haar ideeën en concepten en haar organisatiekwaliteiten. Den Dulk staat bekend in Hilversum als een echte aanpakker. Iemand die de zaken tot ver achter de komma regelt en anderen weet te enthousiasmeren. “Ik ben open en eerlijk en hoor dat ik een echte ‘voormekaarkrijger’ ben”, zegt ze over zichzelf. “Ik overtuig meer, ik verkoop niet. Ik geloof waar ik voor sta. Het liefst werk ik met de ondernemer samen. Dat vind ik zelf het leukst: werken op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen.”

Blijvende herinnering

Goed weten voor wie je werkt en wat het doel is van de ondernemer, die op zoek is naar een nieuw concept of een evenement wil houden. Den Dulk zegt in de huid te kruipen van haar opdrachtgever en tegelijkertijd is het zaak goed voor ogen te houden welke doelgroep moet worden bereikt. Dat betekent een juiste vertaalslag maken en met creativiteit, gebruik van een breed netwerk en doortastendheid altijd maatwerk leveren. Een totaalpakket neerleggen. De lat ligt hoog gezien haar eigen bedrijfsslogan: ‘Makers van blijvende herinneringen’. “Ik help vooral de retailers met het neerzetten van hoogwaardige evenementen en met concepten die tot resultaat leiden”, klinkt het overtuigd. Vooralsnog slaagt Den Dulk daar blijkbaar goed in.

Den Dulk ziet zichzelf als een creatieve spil. Het liefst werkt zij in een groot team, waarin zij de organisatorische lijnen uitzet. Dat je daarbij zaken los moet laten en moet vertrouwen op andermans kunnen, is een les die ze inmiddels wel geleerd heeft. En dat is niet gemakkelijk voor iemand die het totaalplaatje in haar hoofd heeft en perfectionistische trekjes kent. Maar dat gaat wel steeds beter. “Laat mij het wijnfestival organiseren en produceren en daarbij benut ik de kwaliteit van iedereen. Ik weet heel goed dat ik daar bijvoorbeeld niet zelf met een wijnkraampje moet gaan staan, omdat ik wijn zo lekker vind”, luidt haar voorbeeld.

Hockeytalent

Naar eigen zeggen, heeft ze het organiseren en zaken willen regelen altijd al gehad en daarbij ook anderen willen enthousiasmeren. Volgens haar ouders heeft ze dat van hen meegekregen. “Als iedereen blij en vrolijk is dan ben ik dat ook. Nog leuker is het om te zien dat wat ik voor ogen heb, ook voor jouw ogen waarheid wordt”, aldus Den Dulk. Daarbij is een goede dosis doorzettingsvermogen en vastberadenheid essentieel, aangezien niet alles zomaar op rolletjes gaat. Die kwaliteiten bezit zij wel. Dat was in haar jeugd al duidelijk. Zij was een hockeytalent en heeft onder meer in de hoogste jeugdteams van Laren gespeeld. Dat lukt niet zonder winnaarsmentaliteit.

Vechten. Niet opgeven. Het definieert de nu 48-jarige moeder van twee tienerdochters. Veertien, vijftien jaar terug is wel duidelijk geworden dat ze een strijder is. Ze werd ziek. Lag een week lang in Tergooi. De situatie was ernstig. Ze heeft zich opgekrabbeld, al staat ze nog altijd onder behandeling en slikt ze dagelijks de nodige pillen voor haar chronische aandoening. Hoewel ze er niet veel over kwijt wil, is duidelijk dat dit een bepalende tijd voor haar is geweest; één die haar mede heeft gevormd tot de (zaken)vrouw die ze nu is.

Lang was zij werkzaam bij de NPO. Zeventien jaar lang heeft ze met plezier en toewijding gewerkt op het Media Park als managementassistent voor Zapp, Zappelin en NPO3. Zo verzorgde ze mede interne feesten en evenementen. Dat organiseren smaakte duidelijk naar meer en leidde ertoe dat ze de hbo-event-opleiding ging volgen.

Gay Pride

Sinds 2015 is zij naast haar parttimewerk bij de NPO begonnen met het verzorgen van evenementen. Haar eerste twee opdrachten waren respectievelijk voor een productie op de Gay Pride en een evenement voor de in Hilversum gevestigde Stichting Wereldouders. Jerry de Vries van Foodhall MOUT en Paul Hoogermoolen van Roast vroegen haar een deel van de productie, organisatie en sponsoring van Hilversum Alive op zich te nemen. “Gaan met die banaan, dacht ik toen. En zo ben ik eigenlijk begonnen.”

Inmiddels heeft ze hier een aardige staat van dienst opgebouwd. Gezien de lijst met evenementen die ze heeft bedacht en/of georganiseerd, lijkt de onderneemster veel langer actief te zijn in het Hilversumse dan april 2018; het moment dat ze als zelfstandige begon met haar bedrijf Deborah den Dulk Events. Op haar palmares prijken nieuwe evenementen als het Goois Waterfestijn, Wijnfestival Druif en het Gooisch Bevrijdingsfestival. Maar dus ook Hilversum Alive, een kerstevenement voor BV Hilversum, Back to school - beautystreet in het Hilvertshof, de lancering van Dudockx Bar & Kitchen, het 125-jarige jubileum van HC&FC Victoria, Summer in the city voor LiveHilversum, 20 jaar Kinderopvang Toppie en de festiviteiten rondom de 25ste verjaardag van de Etos in de Kerkstraat.

Het is slechts een opsomming van wat zij in die korte tijd allemaal gedaan heeft. Het is een heftige en tegelijkertijd aangename rit in de Hilversumse evenementen-achtbaan geweest. “Ik ben full speed aan de gang gegaan en ben eigenlijk van het één in het ander gerold. Achteraf kun je wel zeggen dat het bizar is geweest, ja”, is haar eigen conclusie als ze kort terugblikt.

GooischePas

En niet te vergeten, momenteel is zij een van de drijvende krachten van de GooischePas. Dit is de door Hans Hensen en Els Terlien bedachte cadeaukaart voor de Gooi en Vechtstreek, die mede mogelijk gemaakt wordt door John Keunen, ceo van Groupcard. Dit jaar is de pas op de markt gekomen met als doel de Gooise ondernemers te steunen. Tevens gaat er een percentage van het geld naar maatschappelijke doelen, zoals eerder dit jaar toen er euro’s werden gespaard voor de helden in de zorg.

Den Dulk is het aanspreekpunt voor de ondernemers en winkeliersverenigingen. Ze vindt het belangrijk dat het geld in Hilversum en omstreken blijft. Dan gaat het om serieus geld. Afgelopen jaar is in deze regio voor 19 miljoen euro aan cadeaukaarten gekocht, waar de lokale ondernemer niet van profiteert. Terwijl zij van grote waarde zijn, stelt de Hilversumse. De GooischePas - met nu een cadeaukaart voor de Gijsbrecht van Amstelstraat én centrum Hilversum - helpt hun wel een financieel handje.

Mooi Gooi houden

“Ik hoop op bewustwording van de consument. Van: laten we die GooischePas kopen en daarmee de lokale ondernemer steunen”, begint de trotse ambassadeur van deze cadeaukaart haar betoog. “Ik heb daar een drive voor. Ik ben geboren in Hilversum, opgegroeid in Laren en woon nu al 22 jaar in Hilversum. Hilversum had echt een regiofunctie met mooie, lokale winkels en drukke weekmarkten, daar ging iedereen heen. Ik wil een levendige stad hebben waar van alles plaatsvindt. Hoe meer reuring er is, hoe meer mensen eropaf komen. Hilversum moet niet the place to be zijn, maar the place to stay. De plek waar je komt om te winkelen, te lunchen, weer verdergaat met shoppen, en waar je vervolgens ook nog blijft om een hapje te eten. We moeten van ‘t Gooi een mooi Gooi houden en ook daarom ons geld hier blijven uitgeven”, klinkt het duidelijk.

Ze is nog lang niet klaar. Dat blijkt wel uit het kordate antwoord op de vraag hoe de nabije toekomst eruitziet. “Ik wil veel mooie publieksevenementen blijven verzorgen, ondernemers helpen meer resultaat te bereiken en een succes maken van de GooischePas”, zegt Den Dulk gedecideerd. Daarnaast is de taak die ze zichzelf oplegt: blijven ontwikkelen. De Hilversumse geeft aan vaak te sparren, zoals ze dat zegt, met anderen. Dat kan met haar man zijn, entrepreneurs of collega’s. “Ik wil te allen tijde open en eerlijk zijn. Dat is mijn streven. Ik kijk naar mezelf. Kritisch. Dat wil ik ook van anderen horen, ook al is dat niet leuk. Want ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Je moet nooit denken dat je er bent, ook al ben je gepokt en gemazeld”, sluit ze filosofisch af.

Afbeelding
Afbeelding