Jasper van de Heuvel: 'Na de corona-uitbraak in maart 2020 verloren we anderhalf miljoen euro aan omzet.'
Jasper van de Heuvel: 'Na de corona-uitbraak in maart 2020 verloren we anderhalf miljoen euro aan omzet.' Foto: Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Milder geworden, maar soms kan ik dingen
echt niet begrijpen'

Jasper van de Heuvel (36) ging in voorgaande jaren tijdens de winterstop van het voetbal op skivakantie naar de Oostenrijkse sneeuw. Nu dwingt corona de voetballer van FC Hilversum tot thuisblijven. Aangezien er al langere tijd niet wordt getraind, houdt hij zichzelf fit met hardlopen en mountainbiken.

Tekst: Philip Detmar, foto's: Bastiaan Miché

Erg rouwig is de 36-jarige Hilversummer niet over de gedwongen voetballoze periode. “Nu kan ik alle energie steken in ons bedrijf: Airco HP in Soest. In twee jaar tijd zijn we gegroeid van 6 naar 22 mannen en vrouwen. Je bent verantwoordelijk voor 22 gezinnen en die druk voel je wel in deze lastige tijd. Na de corona-uitbraak in maart 2020 verloren we anderhalf miljoen euro aan omzet doordat de orders bij onder andere horeca en andere bedrijven wegvielen. Daarop zijn we ons gaan richten op de particuliere sector. Dat trekt lekker aan.”
Terwijl beneden in het magazijn monteurs hun auto’s met verschillende typen airco’s beladen, komt het gesprek boven in de directiekamer vanzelfsprekend over voetbal. Het kantoor van de Hilversummer ziet eruit zoals hij zelf is: geen toeters en bellen, maar degelijk en smaakvol. “Eigenlijk ben ik zelf verbaasd dat ik nog voetbal”, opent de FC Hilversum-steunpilaar. “Na vele jaren FC Hilversum en twee seizoenen Altius wilde ik eigenlijk stoppen. Ik had het allemaal wel gezien. Maar Richard Lensen van Hilversum wist me in de zomer van 2019 over te halen om toch weer bij Hilversum te komen voetballen. Ik was fit en dacht: waarom ook niet.”

De steunpilaar van de groen-witten op sportpark Crailo staat in zijn vrije tijd inmiddels al ruim dertig jaar op het veld. Op zijn vijfde jaar begon hij bij de kabouters bij Hilversum. Na bij enkele andere clubs te hebben gespeeld, keerde hij terug bij FC Hilversum en speelde hij op zijn 21ste in de hoofdmacht. Terugblikkend op de afgelopen vijftien jaar constateert Van de Heuvel dat de cultuur is veranderd. “Vooropgesteld dat ik redelijk gebekt ben, ervaar ik dat de jonge gasten die erbij zijn gekomen nog mondiger zijn. Op zich geen probleem, maar handel er in de praktijk dan wel naar. Iedereen wil op zaterdagmiddag in het eerste spelen, maar ik betwijfel of ze er alles voor willen doen. En als ze niet worden opgesteld omdat zij de afgelopen week niet hebben getraind, zijn ze beledigd. Er wordt ook makkelijk voor een wedstrijd afgezegd.”
Van de Heuvel noemt het inherent aan het niveau waarop FC Hilversum speelt. Zo zijn er spelers die in de voorbereiding op het seizoen nog op vakantie gaan. “Hoe bedenk je het. Of een speler vergeet om zijn voetbalschoenen mee te nemen. Ik ben zelf perfectionistisch ingesteld en kan me dus mateloos ergeren aan dit soort zaken. Ik ben door de jaren heen wel milder geworden, maar kan soms dingen echt niet begrijpen. We hebben best wel goede spelers, maar elf goede voetballers vormen nog geen team. Ik geloof zelf meer in het collectief. In mijn ogen is het grootste probleem voor een trainer, zeker op derdeklasseniveau, dat ze niet consequent durven of kunnen zijn. Ze willen met het sterkste elftal het veld op en moeten daarvoor concessies doen als een speler afspraken niet nakomt.”
In zijn carrière heeft Jasper van de Heuvel veel trainers de revue zien passeren. “Ik bewaar de beste herinneringen aan Willem Daalderop; hij was jarenlang trainer van het tweede van Hilversum. Ook aan Kai Meeuwissen, destijds assistent trainer bij Hilversum zondag 1 en later trainer van zaterdag 1. Karel Bonsink is een echte vakman met Amsterdamse humor en bluf. Ik heb met hem uren aan de bar gezeten om over voetbal te praten. Hij ziet dingen die een ander niet ziet, vooral details. Hij wist zonder op een papiertje te kijken wat je in de afgelopen wedstrijden goed en fout deed. Hij kon ook na een wedstrijd die je met 3-0 verloor, melden dat we goed hadden gespeeld. En na een zege kreeg je soms onder uit de zak omdat het niet ging zoals hij wilde. Bonsink was zelf een schoolvoorbeeld van passie en inzet. Toonde je beide niet dan was je aan de beurt bij Karel. En daar was geen woord Spaans bij.”

Dominant aanwezig

Van Rick Schipper, voor de laatste periode van Bonsink trainer bij FC Hilversum, heeft Van de Heuvel ook veel geleerd. “Schipper was verbaal vaak dominant aanwezig. Ook een bevlogen persoonlijkheid. Als we om 20.00 uur gingen trainen, was hij twee uur eerder al op de club. Bonsink was een gentleman, Schipper soms een ongeleid projectiel. In de twee seizoen bij Altius was Daan Hidden de coach. Hij kon alle energie uit een groep halen en het team met alle beperkingen maximaal laten presteren. Ook een echte vakman. Ik had een goede band met hem en we zaten op hetzelfde niveau. Hij was, voordat ik kwam, al jaren coach bij Altius.”
Van de Heuvel speelde maar kort bij Altius, onder Herman Wallenburg, de opvolger van Daan Hidden. Wallenburg was totaal anders. “En het klikte niet tussen hem en de spelers. Een echte kans was hem niet gegund en na één seizoen vertrok hij weer. Toen ben ik ook maar weggegaan. Terug naar Hilversum, omdat veel spelers en vrienden van me naar een andere club gingen.”
Een goed gevoel is voor Van de Heuvel de spil waar alles omdraait. Als het gevoel niet goed is, kapt hij ermee. Een clubhopper is de mededirecteur van Airco HP evenmin. Zijn voetballeven loopt parallel aan zijn school en maatschappelijke carrière. De lagere school volgde hij op de Vosmaerschool aan de gelijknamige straat in Hilversum-Zuid. Zijn schoolvriendjes voetbalden bij Olympia, dus ging hij daar ook spelen.
Tijdens een toernooi bij de Zwarte Schapen werd Van de Heuvel gescout door Ruud van Proosdij, in die tijd hoofd Jeugdopleidingen bij FC Hilversum. “Een aantal jaren speelde ik in het eerste en maakte daarna de overstap naar het Naardense zondagteam van NVC. Zeven jaar geleden ging ik weer terug naar Hilversum en werd daarnaast jeugdtrainer van de B-selectie. Een aantal jaren was ik hoofd Jeugdopleidingen bij mijn club. Dat was het logische gevolg nadat ik de mbo-opleiding aan het CIOS in Amsterdam heb gevolgd. Naast jeugdtrainer was ik in die tijd ook zwemleraar.”

Monteur

Ondanks zijn ambitie in de sport destijds werd het roer vijftien jaar geleden omgegooid. Van de Heuvel is door zijn vader in de airco’s terechtgekomen. “Hij had al eerder een bedrijf in deze branche en begon in 2006 met een herstart: het huidige Airco HP. Ik ben onder aan de ladder begonnen met het helpen van de monteurs. Dat was leuk werk. In 2009 heb ik mezelf ingekocht twee jaar later ben ik gestopt als monteur en de verkoop ingegaan. Mijn vader vond dat ik daarvoor aanleg had en daarmee kreeg het bedrijf nieuwe impulsen. We hebben nu een mooi en gezond bedrijf.”

'Eigenlijk ben ik zelf verbaasd dat ik nog voetbal'

Terug naar het voetbal. Ruim drie jaar geleden was voetballend Hilversum in verwarring dat juist FC Hilversum-icoon Jasper van de Heuvel zijn club verruilde voor Altius. Van de Heuvel legt uit: “Het was druk op de zaak en het voetbalplezier bij FC Hilversum was door tal van oorzaken totaal verdwenen. Ik kende Simon Arp al vanaf mijn jeugd en mijn vrienden Jordy Arp, Glen Hemmes en Roy van de Brink voetbalden daar ook. Simon had in de gaten dat ik het op Crailo niet meer naar mijn zin had. Hij regelde dat ik een paar keer met hen mee mocht trainen. De sfeer was goed en dat beviel me; het goede gevoel was er weer. Met trainer Daan Hidden was het een goed draaiend elftal met ambitie om te promoveren. Helaas lukte dat net niet.”

Fusie

Ook aan Jasper van de Heuvel de vraag over de toekomst van het Hilversumse voetbal. Kan een fusie tussen alle Hilversumse clubs soelaas bieden? “Nee, ik denk van niet. Ik zie meer in drie concentraties in de verschillende delen van Hilversum: Wasmeer, Victoria en de clubs op Berenstein. Wasmeer is al gevormd na een fusie tussen EMM en Donar. BZC, dat aan het Jagerpaadje voetbalt, is ontstaan door het samengaan van Bloemenkwartier en de Zebra’s.”
Wat betreft de clubs op sportpark Berestein: Olympia is van oorsprong katholiek, Altius christelijk en 't Gooi is voor de middenklasse. "Als je nu van laag tot hoog ziet wat de herkomst van de spelers van alle huidige elftallen is, denk ik bij zes van de tien voetballers dat die cultuur van oudsher er niet meer is”, stelt de Hilversummer. "Vrijwel alle clubs zijn een weerspiegeling van de huidige multiculturele samenleving. Er zijn traditionele clubmensen die aan het oude patroon willen vasthouden, maar dat is niet meer van deze tijd. Voor de huidige generatie, zeg maar mensen van mijn leeftijd, ligt hier een mooie uitdaging. Als je tenminste de vraag positief hebt beantwoord dat je het Hilversumse voetbal naar een hoger niveau wilt tillen. Wil het slagen dan moet er een goed plan op tafel liggen, en geld. En vooral een club mensen die er heel veel energie in willen stoppen om het ultieme doel te realiseren.”

Afbeelding
Afbeelding