Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Eigenlijk krijgen we de prijs een jaar te vroeg, in 2021 moeten we ons bewijzen’

“Supervet. Het wordt vechten wie hem krijgt”, lacht Raoul van de Wetering wanneer hij en mede-initiator Allard Bentvelsen van het platform Hilversummers.nl de award Hilversummer van het Jaar in ontvangst nemen. Het duo, allebei 37 jaar, krijgt de dit keer glazen trofee dankzij de lancering en het succes van het onafhankelijke en transparante onlineplatform ‘voor én door Hilversummers’. Iedereen met een idee, visie, plan, initiatief en/of goede intentie voor Hilversum is van harte welkom om mee te doen.

Voorafgaand aan het gesprek met wethouder Arno Scheepers over hun plannen met Hilversummers.nl - ergens in september - dachten Allard Bentvelsen en Raoul van de Wetering dat de reactie vanuit het raadhuis zou zijn: ‘goed idee, doen we niks mee.' Het liep net even anders. “We zaten met elkaar aan tafel en opeens zei Scheepers dat we er misschien toch iets mee moeten doen. In de commissievergadering die volgde, ook na vragen hierover van Jan Slingerland van Hart voor Hilversum, heeft hij die lijn doorgezet”, vertelt Bentvelsen, de voorzitter van het onlineplatform. Van de Wetering: “We liepen ook weg van dat gesprek en vroegen aan elkaar of de wethouder dat nou echt had gezegd. We hadden er geen bewijs voor, maar het was toch echt zo.”
Bentvelsen is eigenaar van de creatieve broedplaats @AllArt aan de Korte Noorderweg, waar het interview en de uitreiking van de prijs voor Hilversummer van het Jaar plaatsvinden, en Van de Wetering is bekend als projectontwikkelaar van @Makeltrent en Fabrique Ludique. De twee leerden elkaar kennen bij het (participatie)project Gebiedsagenda 1221 over de plannen voor de buurten in Hilversum-Oost. Van de Wetering, die begin dit jaar nog zijn ongenoegen uitte in deze krant over de 'onredelijke eisen van de gemeente’, omschrijft het nu als ‘klaaggroepje’. “Maar we merkten dat klagen geen zin heeft.”

Positiviteit

Maar het gaat er niet om wat je niet wilt, maar juist wat je wél wilt, vervolgt Bentvelsen, sowieso de prater van het tweetal. En dus ontstond er het idee voor het onafhankelijke en vooral transparante (wie mee wil doen kan dat niet anoniem doen) onlineplatform ‘voor en door Hilversummers’. Begin dit jaar werd de naam voor Hilversummers.nl vastgelegd, vertelt Van de Wetering. “Het staat voor positiviteit. ‘Summers’ kun je zien als ‘mooi zomers’. Hilversum is niet alleen de gemeente, maar wat we er samen van maken. En dat die naam nog vrij was, was een mooie stimulans. Daar moesten we maar wat mee doen. (lachend, red.) Het is alleen allemaal iets groter geworden.”
Afgelopen zomer maakten Bentvelsen en Van de Wetering hun plannen kenbaar in deze krant (zie foto onder). Groot verschenen zij op de voorpagina. Destijds gaven zij aan dat Hilversummers vooral zelf met ideeën kunnen komen en met elkaar tot een goed plan moeten komen. De initiatieven kunnen gaan over het schoonmaken van een buurtje tot bijvoorbeeld iets groots zoals Central Park Hilversum. En dan hoeft men niet altijd met de vinger richting de gemeente te wijzen. “Uiteindelijk gaan de wijkbewoners bepalen wat er in de wijk gaat gebeuren”, aldus de twee initiatiefnemers destijds.
Het gemeentelijk beleid, vervolgt Bentvelsen, is dat wanneer mensen met een goed idee voor Hilversum hebben zij vijftig handtekeningen moeten verzamelen en dat dan moeten indienen bij een ambtenaar. “Dat is niet stimulerend”, zegt hij. “Hilversummers zitten vol met goede ideeën. Maar die gaan alle kanten op. Die moeten we dichter bij elkaar brengen.”

Trots zijn

Positief blijven, is vooral het uitgangspunt. Sinds het live gaan van de website in juli zijn er geen negatieve reacties gekomen. Zowel inwoners als bedrijven wilden meedoen. Wat dat betreft was er zeker sprake van een trendbreuk. Het negativisme dat dit voorjaar een hoogtepunt bereikte in de aanloop naar de discussie over de bouw van duizenden woningen in Hilversum, maakte plaats voor de gedachte van ‘trots zijn op Hilversum’ en ‘de gemeente is van de mensen’.
Het gaat erom om samen iets te doen, vervolgt Van de Wetering. “Daar is een andere mindset voor nodig. Lang niet altijd is iets perfect. Dat hoeft ook niet. Maar dan moet je gaan voor iets dat wel de moeite waard is.” “Het negatieve moet eruit”, zegt Bentvelsen. “De gezamenlijke vijand is ‘the game’. Het systeem moet juist anders. Er zijn nu te veel regeltjes.”
Bentvelsen en Van de Wetering gingen er in de zomer ook van uit dat hun platform - met het oog op de Omgevingsvisie 2021 en Buurten 3.0 - een unieke kans zou zijn. Spannend was het dus wel even toen de gemeente aanvankelijk een eigen website hiervoor wilde lanceren. Maar uiteindelijk werd er vanuit het raadhuis dus gekozen voor een samenwerking met Hilversummers.nl. “Soms komt er gewoon iets beters voorbij”, aldus Scheepers destijds tegenover deze krant. En eind oktober werd duidelijk dat ook Stadsfonds Hilversum met Bentvelsen en Van de Wetering wil samenwerken. “Die gaven aan dat wij een trekkende rol gaan vervullen in Oost.”
Zodoende, meent Bentvelsen, vallen er nu ineens enkele partijen die voorheen als eilandjes fungeerden bij elkaar. De twee zaten de voorbije maanden aan tafel met veel partijen: van HOP2040, buurthuizen en mediabedrijven tot aan woningcorporaties, makelaars en Nike. “Er wordt nu vanuit de gemeente gezegd dat wanneer Hilversummers.nl meedoet het een geloofwaardig idee is”, jubelt de voorzitter. “Echt bizar hoe snel het gaat.”

Mediageil

'Summers’ kun je zien als ‘mooi zomers'

Meerdere keren stonden de initiators van Hilversummers.nl - inmiddels bestaat het team uit zes vrijwillige vaste krachten - de afgelopen tijd dus in de krant en op de website van de Gooi en Eembode. Zij hebben geen idee waarom zij dit keer zijn benaderd voor een gesprek en enkele foto’s. “We zijn gewoon mediageil”, grapt Bentvelsen. Op het moment dat de prijs tevoorschijn komt, is het ongeloof zichtbaar. Er klinkt een grap dat ‘s.nl’ ontbreekt achter het woord ‘Hilversummer’. “Maar Hilversummer van het Jaar word je ook niet alleen”, lacht de voorzitter. Tijdens het gesprek - dan weer serieus - zegt hij: “Eigenlijk krijgen we de prijs een jaar te vroeg. We doen nu veel aan storytelling. Er zijn nog weinig initiatieven tot stand gekomen. Wat dat betreft wordt 2021 het jaar dat we ons moeten bewijzen.”

Riebeeck Galerij

Feit is echter wel dat met de lancering van Hilversummers.nl het positivisme overheerst en er een bundeling van ideeën en krachten ontstaat. Voor de komende periode focust het platform zich met name op Hilversum-Oost. Zo is de Hilversumse kunstenaar Diederick Kraaijeveld - niet de eerste de beste - benaderd om een kunstwerk op te hangen op de Riebeeck Galerij. Met hout dat BAM overhoudt bij de werkzaamheden/bomenkap van de HOV-buslijn op de Oosterengweg. Daarmee wil het duo de ‘wijk liefde geven’.

Op de website staan inmiddels aardig wat ideeën, zoals One Take Away en ook een wormenhotel op de Lieven de Keylaan. Hilversummers die denken een bijdrage te kunnen leveren om Hilversum ‘nog mooier’ te maken, kunnen zich aanmelden. En dat kunnen mensen zijn die in Hilversum wonen, hebben gewoond, er werken of ondernemen.
Maar het blijft niet alleen bij ‘liefde geven’ aan Oost, is de gedachte. Aan ambities geen gebrek. Zo zijn er plannen om van Hilversum de hoofdstad van sport, media en innovatie te maken. “Dat plan hebben we al bij de wethouder neergelegd. Hilversum is de mediastad, maar eigenlijk ervaren we dat niet. Dat moeten we meer laten voelen. We hebben alle partijen in huis: Nike, United, NEP. Alle knowhow is in Hilversum aanwezig. Hoe vet zou het zijn als we hier komende zomer in de buitenlucht op grote schermen naar de Olympische Spelen kunnen kijken.”

En ook vanuit die bedrijven, zoals Nike, is die interesse om Hilversum meer op de kaart te zetten er wel degelijk, vervolgt Bentvelsen. Misschien is het ook wel nodig, aangezien de steden rondom Hilversum (Amsterdam, Utrecht, Almere) ook niet stilstaan. En dan hoeft men in Hilversum echt niet te denken aan schaalvergroting in de vorm van een grote Gooise gemeente, benadrukt de voorzitter. "Zie Hilversum dan vooral als dat speciale delicatessenwinkeltje, niet als een supermarkt.” Van de Wetering: “Er gebeuren in Hilversum zo veel toffe dingen. Alle partijen zijn er. Nu is het zaak naar die verbinding te zoeken.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding