Afbeelding
Foto: City-Play

‘Spelenderwijs leer je de hotspots kennen’

Er was al de Hilversumse versie van het Monopolyspel, maar nu is er ook iets ‘Hilversums’ voor de allerkleinsten: een speelkleed. In totaal staan er 29 iconen op en zijn de kleinste details afgebeeld.

Wat opvalt is Landgoed Schaep en Burgh rechtsboven. Van daaruit ‘rijd’ je naar het Media Park en Zanderij Crailoo. Vervolgens loopt de weg door naar het centrum waar de kermis staat en onder andere ook de bioscoop/filmtheater, het station, Hilvertshof, Museum Hilversum en natuurlijk het raadhuis.
Rechtsonder is er nog het Arenapark met daarbij ook het ziekenhuis. Linksonder is er nog ruimte voor Loosdrecht met de Avontuurfabriek en Kasteel-Museum Sypesteyn. Links tenslotte is er nog Pinetum Blijdenstein en Sluis ‘t Hemeltje. “Hoe gaaf is het om als kind op te groeien met je eigen stad. Spelenderwijs leer je de hotspots van Hilversum kennen”, aldus mede-eigenaar Roy Verduyn van City-Play.

Dit kleine, in Spijkenisse gevestigde, bedrijf startte anderhalf jaar terug en heeft inmiddels 22 Nederlandse steden op een speelkleed gezet. Daarnaast zijn er nog Circuit Zandvoort, Antwerpen en zelfs de Elfstedentocht. Verder zijn er al plannen om de Duitse grens over te steken. De eerste dertien Nederlandse steden - de grootste steden - waren al eerder uitgebracht. Daar komen nu dus negen steden, waaronder Hilversum, bij. Dat heeft de Mediastad volgens Verduyn onder meer te danken aan dat Media Park. Ook stond ‘t Gooi nog niet tussen al deze plaatsen. “We hebben wel gedacht aan een regionale versie, maar uiteindelijk hebben we dat niet gedaan. Hilversum heeft al zo veel te bieden.”

Gevarieerd

En bovendien is dat aanbod zeer gevarieerd. Het was wat dat betreft een hele klus om te kiezen tussen de verschillende panden. “Maar dat is het altijd eigenlijk wel”, zegt Verduyn. “Je valt snel in de valkuil van alles willen doen, maar dan wordt het allemaal al snel veel te klein. Dat wil je ook niet. Maar ja, er zijn wel een aantal dingen afgevallen.”

De speelkleden van de eerste dertien steden waren 1,30 bij 1,60 meter groot. De negen ‘nieuwe’ steden staan op kleden van 1,15 bij 1,75 meter. De nieuwe maten zorgen voor minder gedoe wat betreft de bezorging én - niet onbelangrijk - kinderen kunnen op de nieuwe variant gemakkelijker naast elkaar zitten. Ook heeft het kleed een anti-slip onderzijde en is zacht van boven, makkelijk schoon te houden en het materiaal is recyclebaar, merkt Verduyn op. Daarnaast is het geschikt voor vloerverwarming.
Leerzaam voor de kids en herkenbaar voor de ouderen, is tevens de gedachte. De eerste speelkleden van Hilversum zijn al te bestellen als pre-order. De levering is eind februari. Er zijn 250 Hilversumse kleden beschikbaar. De prijs per stuk is 49,95 euro. Van ieder verkocht kleed gaat 1 euro naar een lokaal goed doel. Vaak is dat het (kinder)ziekenhuis van de betreffende stad. Verduyn: “Het is leuk en fijn om een glimlach op een kind zijn gezicht te kunnen toveren, daar krijgt ons team voldoening van.”

En wie een kleed bestelt, krijgt 50 procent korting op het kleed van het Circuit van Zandvoort. Daarnaast mag de Gooi en Eembode een gratis Hilversums exemplaar weggeven. Vermeld in de reacties op onze Facebookpagina waarom jij of iemand anders dit kleed verdient. Ergens begin februari maken we de gelukkige bekend.

'Fijn om een glimlach op een kind zijn gezicht te kunnen toveren'

De 29 locaties:

Landgoed Schaep en Burgh, Gooische Villa, Media Park, Beeld en Geluid, Zanderij Crailoo, Speeltuinvereniging Erfgooierskwartier, Sluis 't Hemeltje, Kinderboerderij de Hertenkamp, Pinetum Blijdenstein, Jachthaven, raadhuis gemeente Hilversum, MH17 Monument, Museum Hilversum, De Vorstin, Filmtheater Hilversum, Sint Vituskerk, Foodhall MOUT, markt en kermis, VUE Bioscoop, politiebureau, station Hilversum, winkelcentrum Hilvertshof, Tergooi, Arenapark, Hoorneboegse Heide, Vliegveld Hilversum, Vliegschool Hilversum, Avontuurfabriek, Kasteel-Museum Sypesteyn.

Speelkleed Hilversum