Afbeelding
Foto: Vincent Rubio

‘Als in een piratenfilm’: kinderen vinden schat
in Kastanjevijver

Hij had al weleens twee muntjes van vijf weten te vangen, net als de dobber van een vishengel of een fietssleutel. Maar afgelopen maand beleefde de pas 7-jarige Felix een absoluut hoogtepunt: “We hebben een schat gevonden in de vijver.”

Die vijver is de Kastanjevijver, waar de jongen tegenover woont. Samen met buurmeisje Noa en haar vriendin Elin, allebei 10 jaar, was hij daar aan het magneetvissen. Na iets van twee uur, zegt hij, had hij ‘ineens een soort van tas met allemaal goud en zilver erin’. “Het was gewoon een beetje geluk.”

In het zilveren damestasje troffen de vinders onder meer armbanden, ringen, oorbellen en horloges. Noa vertelt dat de tas ook best wel zwaar was. Al tien keer was geprobeerd om het voorwerp uit het water te halen. Het lukte uiteindelijk bij de elfde poging. “We dachten eerst dat het glas was, maar toen bleken het allemaal sieraden te zijn.”

Op één van de sieraden stond ‘Marieke’ en er waren wel meer voorwerpen met de letter ‘M’. Misschien komen de spullen dus uit een huishouden. Misschien ook niet. Dat mag de politie uitzoeken. Die werd na de vondst direct ingeschakeld. “We vonden het verstandiger om dit aan de politie te geven”, vervolgt Noa. “Ik denk dat Marieke haar sieraad wel terug wil hebben.”

Ze waren zondag al uren in touw om een schat te vinden

Voor de meiden was het de eerste keer dat ze dit deden. Felix kreeg de magneet voor zijn zevende verjaardag en is sindsdien regelmatig bij de Kastanjevijver te vinden. “Hij is er heel vaak mee bezig”, zegt zijn moeder Anne Kramer. “Ze waren zondag al uren in touw om een schat te vinden. Het is heel aandoenlijk om hem zo bij de vijver te zien. En voorheen had hij wel wat dingen als paperclips en ook stalen buizen, maar nu dus dit. Al denk ik dat de emotionele waarde voor de eigenaar hoger is dan de werkelijke waarde.”

Kramer kreeg zondag een appje van haar buurman dat de kinderen wat hadden gevonden. Die buurman is Vincent Rubio, de vader van Noa. “De kinderen kwamen hier en zeiden iets te hebben dat zwaar is. Vervolgens zijn we wel een uur bezig geweest het eruit te halen. Die tas zat vol met sieraden. Die hebben we allemaal schoongemaakt. Het is toch wel een bijzondere ontdekking. Als in een piratenfilm. Hier droom je van. Al snel wist iedereen er hier van. Voor hier in de straat is dit toch best een bijzonder verhaal.”


Anne Kramer

Agenten stonden zondag al een half uur nadat de politie was gebeld voor de deur, vervolgt Rubio. “En ik heb wel het donkerbruine vermoeden dat wat erin zat van één huishouden is. Sommige dingen waren ook echt wel chiquer, zoals oudere tien guldenmunten. Voor een verzamelaar zaten er echt wel interessante dingen tussen. De kinderen zullen dus echt nog wel een keer een poging doen.”

De politie zal de vondst nu bewaren, op zoek gaan naar de rechtmatige eigenaar en de sieraden proberen te koppelen aan een inbraak. “Het is niet logisch dat iemand waardevolle spullen in de plomp gooit”, aldus een woordvoerder. “Er zitten misschien spullen in die heel waardevol zijn.”

Nieuw visnet

Toch willen de kinderen en ouders wel weten wat er gebeurt wanneer niemand zich meldt voor ‘hun’ schat. Rubio, vader van drie dochters, weet dat er binnen het gezin genoeg animo is voor enkele van die sieraden, lacht hij gekscherend. Ook Felix wil stiekem veel liever die diamant ‘aan mama geven’. Rubio komt nog met de suggestie dat de persoon van wie de sieraden zijn, aan Felix een visnet cadeau doet. Die is door de vangst van de zware schat verloren gegaan.

Maandagmiddag echter krijgt Felix al het visnet van Rubio cadeau. Via e-mail laat hij nog weten: “Dankzij Dierspecialist van Henten in Loosdrecht heeft Felix weer een nieuw visnet. Op jacht naar zijn volgende ‘schat’.” Felix is op dat moment niet meer aanspreekbaar. Hij heeft immers een nieuw visnet.

Afbeelding
Afbeelding