Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Beste politicus' worden, maakt aardig wat los

Gekscherend zinspeelde Hidde Fennema al eens op de titel Politicus van het Jaar, de jaarlijkse uitverkiezing waar de Gooi en Eembode mede-organisator van is. Dan zou hij meer exposure krijgen van dit medium, was de onderlinge grap. Nu hij daadwerkelijk de publieksprijs gewonnen heeft, zal hij het weten ook. Na de bekendmaking is duidelijk dat deze uitverkiezing niet gepaard gaat met stilte, getuige de vele reacties, maar met felicitaties en zelfs pakketten met lekkernijen voor de inwendige mens.

Dat hij het stokje van Politicus van het Jaar heeft overgenomen van zijn ‘broer’ heeft Fennema dus wel geweten. “Het is grappig om te zien wat er loskomt”, vertelt Fennema na het weekeinde dat hij de titel van Politicus van het Jaar plus bijbehorende bokaal kreeg. De appjes stroomden binnen bij het VVD-raadslid, maar vooral op social media ging het hard. “Ik dacht dat ik op Twitter wel wat bereik had, maar op LinkedIn ging het pas echt hard.” In totaal kreeg de liberaal 162 felicitaties op dit sociale platform nadat hij zijn ‘winst’ daar had gedeeld.

Daarbij is het niet gebleven. Er zijn ook nog wat cadeaus binnengekomen. Naast bloemen heeft Fennema voorlopig ook genoeg in huis om van een goed glas wijn of bier te genieten: een kistje wijn en een pakket met lokaal bier heeft hij mogen ontvangen. “Dat is hartstikke leuk allemaal", zegt hij enthousiast.
Fennema is de opvolger van CDA’er Gerben van Voorden. Gekscherend noemen ze elkaar 'broer'. Ze schijnen nog weleens met de ander verward te worden. De VVD’er vraagt zich af of hij nu echt de beste is van Kerkelanden tot aan Anna’s Hoeve en alle wijken die ertussenin zitten of dat hij nu een populariteitscompetitie heeft gewonnen. Hij neigt naar het laatste.

Windmolens

Vanaf de allereerste stemweek ging Fennema aan kop in de verkiezing van Politicus van het Jaar. Zoals hij vrijdag al zei, meent hij de ‘zege’ te danken te hebben aan zijn inspanningen tegen de komst van windturbines langs de A27 bij Hilversum. Inmiddels heeft hij de bevestiging gehad dat hij veel steun heeft gehad uit de West-Indische buurt en van de bewoners van de Utrechtseweg. Beide bewonersgroepen zagen windturbines in hun achtertuin - in de Regionale Energie Strategie was de locatie langs de snelweg genoemd als zoekgebied - niet zitten en spraken daar ook hun zorgen over uit.

Vorig jaar is Fennema in Hilversum het gezicht geworden van het verzet tegen de windmolens en het andere idee om zonneweides te creëren in de natuur in de Gooi en Vechtstreek. Vlak nadat de voornemens van de RES bekend waren, stond Fennema met zijn mobiel en selfiestick op de bedachte windmolenlocatie aan de rand van Hilversum. Het filmpje dat hij in april maakte, heeft mede voor dit imago gezorgd. Net zoals de inmiddels bekende VVD-slogan: ‘We zijn wel groen, maar niet gek’.

Eeuwige getrut

'Ik dacht dat ik op Twitter veel bereik had, maar op LinkedIn ging het echt hard'

Benaderbaar, zichtbaar en vriendelijk zijn, zijn voor hem wel belangrijke aspecten die horen bij de rol van volksvertegenwoordiger. En ook weten en aanvoelen wat er leeft en speelt en dat benoemen, zoals Fennema onder meer heeft gedaan in het dossier van de RES. Hij bemerkt een steeds groter verdampend draagvlak binnen de maatschappij en de politiek voor de duurzame oplossingen voor het opwekken van zonne- en windenergie. Die worden landelijk opgelegd. “Je merkt dat mensen wel een beetje klaar zijn met dat eeuwige getrut. Zeker in coronatijd. Ga aan het werk, val me niet lastig. Dat hoor je bij velen. Ik heb dat zelf ook.”

In het komende jaar blijft de VVD’er zich bezighouden met de duurzaamheidsoplossingen. De warmtetransitievisie komt er onder meer aan. De inhoud hiervan gaat immense gevolgen hebben voor de inwoners. Daar komt de rekening te liggen als het gaat om uitvoering van dit beleid. Het verwondert hem dat er zo weinig aandacht voor is. “Daar wordt geen HOP2040 voor in het leven geroepen”, stelt hij. Verder komt de mobiliteitsvisie eraan, een belangrijk gemeentelijk document waar ook nog het nodige over gezegd gaat worden. Dit gaat immers over het bereikbaar blijven en houden van Hilversum.

Hoe gaat hij zijn titel verdedigen? "Ik ga door met de zaken zoals ik ze doe. Dat betekent het liberale geluid laten horen en een stem geven aan de achterban, alhoewel ik de pijnlijke werkelijkheid zeker niet uit de weg zal gaan”, aldus Fennema. Dat heeft hij afgelopen jaar gedaan in de discussie over de sluiting van de kleine spoorbomen voor het gemotoriseerd verkeer en de dure plannen voor de verduurzaming van het raadhuis.

Edwin Göbbels van Democraten Hilversum kreeg overigens de meeste stemmen van zijn politieke collega's. Voor hem is de vakprijs.