Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum klaar voor ‘coronaverkiezingen'

Met bij elkaar opgeteld achttien verkiezingsborden door heel het dorp verspreid is ook voor de Hilversumse inwoners duidelijk dat de Tweede Kamerverkiezingen aanstaande zijn. Die verkiezingen zien er vanwege de coronamaatregelen net even anders uit dan voorheen.

Maar liefst 31 partijen doen dit jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, die niet één dag, maar eigenlijk veel langer duren. Zo kunnen Hilversummers van 70 jaar en ouder vooraf al per brief stemmen en kiezers met een kwetsbare gezondheid kunnen al stemmen op maandag 15 en dinsdag 16 maart. Andere opvallende zaken is dat mensen niet voor twee, maar maximaal voor drie anderen hun stem kunnen uitbrengen. Het aantal stemlokalen is ten opzichte van de vorige verkiezingen wel gelijkgebleven, echter de stemlokalen tellen meer stembureauleden.

In aanloop naar de verkiezingen krijgen inwoners een gezondheidscheck thuisgestuurd met vragen over het hebben van mogelijke gezondheidsklachten die in verband kunnen staan met het coronavirus. Deze gezondheidscheck is te vergelijken met de check die afgelopen zomer in de horeca gebruikt werd. “De kiezer krijgt vooraf informatie over de gezondheidscheck thuisgestuurd en is zelf verantwoordelijk voor het doen van deze gezondheidscheck voordat hij naar een stemlokaal komt”, schrijft het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast komt bij de ingang van ieder stemlokaal een poster te hangen met daarop de gezondheidscheckvragen.

Hilversum telt in totaal 43 stemlokalen op 17 maart. Ook zijn er twee stemlokalen in verpleegtehuizen - Gooizicht en Nieuw Kerkelanden - voor bewoners en personeel. Eerder stemmen kan op maandag 15 en dinsdag 16 maart op tien locaties. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen bij 42 locaties terecht. Alleen bij stembureau 42 - Studio 21 op het Media Park - is de afstand van de invalidenparkeerplaats en de (betaalde) parkeervoorziening groter dan de gestelde norm van vijftig meter.

Voldoende stembureauleden

Binnen al die stembureaus zijn vanwege de COVID-19-maatregelen geen drie maar vier stembureauleden nodig. Het extra stembureaulid treedt op als gastheer/gastvrouw om de naleving van de coronamaatregelen (1,5 meter afstand, handen desinfecteren, dragen mondkapje) te controleren. Het college verwacht voldoende stembureauleden te hebben, mede dankzij de landelijke campagne. De stembureauleden zelf doen een gezondheidscheck voordat ze met hun werk in het stemlokaal beginnen. Zij mogen aan het werk als zij alle vragen met 'nee' hebben beantwoord.
Kiesgerechtigden van 70 jaar en ouders - in Hilversum is dat 20 procent van het totaal - kunnen vooraf per brief stemmen. Zij kunnen hun uitgebrachte stem versturen via de brievenbussen van PostNL. De briefstem moet voor woensdag 17 maart 21.00 uur aankomen. Om er zeker van te zijn dat brief op tijd binnen is, raadt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan om de briefstem vóór vrijdag 12 maart 17.00 uur per post te versturen.

Gemeentelijk afgiftepunt

Inwoners krijgen een gezondheidscheck thuisgestuurd

Het alternatief is de brief afgeven bij het gemeentelijk afgiftepunt: het stadskantoor/raadhuis. Dat kan vanaf woensdag 10 maart elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur. Het college onderzoekt nog de mogelijkheid van afgiftepunten voor briefstemmen in verzorgingstehuizen. Bewoners kunnen bij de receptie van het verzorgingshuis hun briefstem afgeven van 10 tot en met 17 maart (met uitzondering van het weekend).

Burgemeester Pieter Broertjes is tevreden over de organisatie. “Net als vier jaar geleden zijn er 43 stemlokalen geopend op 17 maart en in tien lokalen kan op 15 en 16 maart vervroegd gestemd worden. Dit is vooral voor Hilversummers met een kwetsbare gezondheid. Op alle stembureaus is een extra stembureaulid aanwezig. Die ziet erop toe dat de coronamaatregelen, zoals afstand houden, handen desinfecteren en het dragen van een mondkapje, worden nageleefd. Ieder stembureau heeft zijn eigen apparatuur om de rode potloden te desinfecteren, maar het is ook toegestaan om zelf een rood potlood mee te nemen.”