Afbeelding
Foto: Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Shiva de Winter als de
landelijke samaritaan
van de zwemles

Met zijn nooit afhoudende ondernemerschap maakt Shiva de Winter zich bij de één geliefd en bij de ander treedt acute vermoeidheid op. Een ondernemer die nooit stopt met ondernemen, ook in de afgelopen zware coronaperiodes. 'Hate it or love it' zou rapper 50Cent zeggen

Tekst: Ingmar Meijer Foto's: Bastiaan Miché

Onbedoeld is hij de afgelopen maanden het boegbeeld geworden van de zwemschoolhouders in Nederland die hartstochtelijk hebben gepleit voor het weer verzorgen van zwemlessen voor kinderen. In Hilversum weten ze al even dat Shiva de Winter eindeloos strijdvaardig is. Nu is dat landelijk ook bekend.

Vanaf dinsdag 16 maart mogen de zwemscholen de deuren weer opendoen voor kinderen tot en met twaalf jaar. Drie maanden lang mochten zij vanwege de coronamaatregelen niet lessen. Op de 'heropeningsdag' lagen de eerste kinderen al om 6.15 uur in het bassin van ‘T Gooische Bad aan de Franciscusweg. “We waren er vroeg bij”, zegt de Hilversumse ondernemer als wij hem die dag bezoeken. “Na dertien weken hadden we weer lachende kinderen binnen en dan weet je weer waar je het als zwembad allemaal voor doet.”
Over De Winter valt veel te zeggen, maar niet dat hij er sinds de lockdown niet alles aan gedaan heeft om weer zwemlessen voor kinderen te mogen verzorgen. Nu het eindelijk zover is, zegt de Hilversummer vooral opgelucht te zijn. “Ik ben opgelucht in de zin van dat in deze ingewikkelde tijd toch de ruimte is gevonden voor erkenning.”

Commerciële tak

Daarmee doelt hij op twee verschillenden zaken. Ten eerste dat zwemles ook onderwijs is en als ‘essentieel’ wordt bezien. Ten tweede dat de Nederlandse zwemwereld meer is dan de grote bonden. In de afgelopen periode heeft De Winter de kar getrokken voor de commerciële tak van deze branche. Op beide vlakken is hij met zijn vele brieven naar de Tweede Kamer en publicaties in vele media het gezicht geworden.

Dat het op 16 maart vanaf het allereerste moment druk is qua media in zijn zwembad is dan ook niet verbazingwekkend. Onder andere de NOS, Hart voor Nederland en Q Music waren er die ochtend dan ook vroeg bij met hun camera’s en microfoons. Allemaal wilden zij weten van kinderen, ouders, docenten en natuurlijk De Winter zelf hoe het is om weer in het bad te mogen liggen. Onbedoeld is de onverzettelijke Hilversumse ondernemer het gezicht geworden van de strijd om zwemlessen weer toe te staan. “Ik ben de landelijke samaritaan van de zwemles geworden”, zegt hij er zelf een beetje grappend over.

Educatie

'Na dertien weken weer lachende kinderen: daar doe je het voor'

Op maandag 14 december zwommen nog drie groepen in allerijl af. Vanaf dinsdag 15 december kon er mocht er niets meer. Toen duidelijk werd dat de basisscholen weer open mochten, was dat het moment voor De Winter om in actie te komen. Zwemles is immers ook educatie. Als leerlingen tot en met twaalf jaar naar school mogen en naar de trainingen van hun sportclub, dan moet zwemmen ook mogelijk zijn binnen de bestaande maatregelen.

“Als ondernemer kom je weleens tegenslag tegen”, lacht De Winter. “Je moet altijd een plan B hebben. In het geval van de realisatie van het bad hier in Hilversum zat ik inmiddels op plan Y en qua zwemlessen zit ik inmiddels op K of zoiets. Maar je moet ervoor zorgen dat ze je naar je gaan luisteren.”

120 zwemschoolhouders

Ditmaal waren zijn pijlen gericht op Den Haag. Hij zocht namens de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid (NSWZ), die hij drie jaar terug al in het leven had geroepen, contact met leden van de Tweede Kamer. Je kunt beter vanuit een stichting strijden tegen de overheid dan als ondernemer in je uppie. Die les heeft De Winter getrokken uit al zijn ervaringen in Hilversum. Naar zijn zeggen heeft alle aandacht geleid tot een flinke groei. Inmiddels hebben 120 andere zwemschoolhouders, verdeeld over heel Nederland, zich aangesloten bij zijn stichting.

Mede door de vele brieven - acht in totaal - kwam er interesse vanuit het Outbreak Managementteam (OMT). Kinderarts Karóly Illy nam contact op met de Hilversummer, omdat er naar zijn mening 300.000 kinderen de dupe dreigden te worden van ‘klassenpolitiek’. Door het stopzetten van de zwemles kwam de veiligheid van deze kinderen, waarvan 200.000 kinderen opgaan voor hun A-diploma, in het geding. Daarnaast staan er nog eens 200.000 kinderen op de wachtlijst. “Dan heb je het dus wel over een half miljoen kinderen”, benadrukt hij de urgentie.

Gamechanger

De boodschap dat het niet om geld gaat maar om veiligheid, is wat betreft de Hilversummer de gamechanger geweest in de discussie over het weer opstarten van de zwemlessen voor kinderen. “Zwemonderwijs is een belangrijk onderdeel van de opvoeding”, stelt De Winter. “Zwemles is een prioriteit. De discussie over stilstand heeft dit een extra zetje gegeven, want het gaat hier bijvoorbeeld over het vertrouwen en de conditie van kinderen.” Na vele gesprekken met Illy en na de nodige informatie te hebben doorgespeeld, kwam het hoge woord er dan eindelijk uit: vanaf 16 maart mogen zwemlessen weer voor kinderen tot en met twaalf jaar.

Onder aanvoering van De Winter heeft de commerciële tak van de zwembranche - zelf noemt hij het de kant die niet gesubsidieerd wordt - een stem gekregen. Via de NSWZ is er een spreekbuis gekomen voor een deel van de wereld die eigenlijk nooit aan tafel zat. En ja, dat heeft de boel binnen de zwemwereld meer op spanning gezet, zo realiseert de Hilversummer zich goed. Het opkomen voor de kinderen, het vechten voor de branche en zijn eigen bedrijf waren voor hem de drijfveren om nooit los te laten.
“Natuurlijk is het voor een deel ook eigenbelang geweest”, erkent De Winter. Om voet aan de grond te krijgen in Den Haag is hij steeds fanatieker geworden. Het vuurtje brandend houden. Wachten op een reactie op een brief ging hij niet doen. “Ik heb een verantwoordelijkheid naar de 35 mensen hier, de meer dan 700 kinderen die bij ons zwemmen, plus de investeerders die me hebben geholpen bij dit pand”, is de uitleg. Daarnaast is de zwembadhouder in een ver verleden al eens failliet gegaan en dat gebeurt hem nooit meer. Dat is de afspraak die hij destijds met zichzelf gemaakt heeft.

Al met al heeft dit hem een ambivalent imago opgeleverd. Voor de één is hij een pitbull die nooit meer loslaat en voor de ander is De Winter een drammerige aandachtsvrager die niet van ophouden weet. Een ding wil hij duidelijk stellen: hij is nooit tegen de coronamaatregelen geweest. Hij heeft gezocht naar oplossingen. Is creatief geweest. Heeft ondernemerschap getoond. Dat zit nou eenmaal in zijn aard. Zijn handelen heeft veel reacties opgeleverd, waaronder de nodige vervelende. Van Facebookberichten waarin hij een 'drammer' werd genoemd tot aan verwensingen in mails. “Iemand gunde mij corona en dat ik dan een maand lang op de intensive care zou moeten doorbrengen", is een ander voorbeeld dat de Hilversummer geeft.

Geen millimeter

Zijn onverzettelijkheid. Zijn doorzettingsvermogen. Het altijd op zoek gaan naar wat wel kan, roept bewondering en tegelijkertijd ergernis op. In de afgelopen periode heeft de zwemschoolhouder aandacht gevraagd voor het belang van de zwemlessen voor kinderen binnen de geldende afspraken. Daar bleek alleen steeds geen millimeter ruimte voor te zijn. Dat heeft bijvoorbeeld tot harde botsingen geleid met de gemeente Hilversum als De Winter voornemens was zijn bad open te houden of juist weer open te gooien. Daar kwam stevige kritiek op vanuit het raadhuis.

Wethouder Floris Voorink zei bijvoorbeeld dat ook Shiva de Winter zich moet houden aan de landelijk geldende coronamaatregelen. Een uitzondering kon voor hem niet gemaakt worden. Burgemeester Pieter Broertjes en voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek legde hem een dwangsom van 20.000 euro per dag op als hij toch weer openging voor schoolzwemmen. De brief is de avond voordat hij open wilde gaan bij hem thuisbezorgd. Inmiddels is deze dwangsom - de brief is nog niet binnen - ingetrokken.

Van beide kanten verdient het allemaal niet de schoonheidsprijs, zo zegt de ondernemer. Hij had vooral gehoopt dat de gemeente en hij niet tegenover elkaar zouden staan. Zijn acties waren ook niet tegen de gemeente of de Veiligheidsregio gericht, maar hij wilde juist een punt maken bij de beleidsmakers in Den Haag.

Reële roadmap

Inmiddels ziet zijn wereld er weer positiever uit. Dankzij de zwemlessen kan ‘T Gooische Bad weer omzet draaien en lijken de tijden van vergoedingen (voorlopig) voorbij. De ruim zevenhonderd kinderen kunnen weer lessen volgen. Meer dan voorheen zelfs. Er zijn meer dan tweehonderd lessen in de week. En De Winter zou De Winter niet zijn als hij alvast bezig is met meer. Samen met andere commerciële partijen uit de zwembranche heeft hij een routekaart gemaakt: een ‘reële roadmap die stapsgewijs leidt naar een veilige en gefaseerde opening van de zwembaden. Deze is verstuurd naar politiek Den Haag, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en diverse sportkoepels. Onder het mom van blijven meedenken en -praten heeft de NSWZ voorgesteld om te gaan kijken naar wat er qua trainingen mogelijk is voor de groep tot 27 jaar. "De eerstvolgende mogelijkheid zou woensdag 31 maart zijn als de huidige lockdown afloopt”, meldde de stichting in een persbericht medio maart.

Afbeelding