Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Zwemvijver botst met ecologische waarden

Lang hing boven de markt of de eerste vijver van Anna's Hoeve wel of geen officiële zwemplek kon worden. Dik 2,5 jaar na de oproep is het antwoord duidelijk. Neen, meldde de gemeente. Volgens de indiener van het idee is dit een gemiste kans voor Hilversum. Een plek waar Hilversummers al graag komen zou hierdoor te druk worden.

Foto: Bastiaan Miché

Van Facebookpost en unaniem aangenomen motie tot metingen van bodem- en waterkwaliteit tot aan ecologisch onderzoek. Dat is in een notendop het verhaal van de natuurzwemvijver in Anna's Hoeve. In maart is duidelijk geworden dat #PlayaLosAnna er niet gaat komen. Tot verdriet van de bedenker van dit plan blijft Hilversum verstoken van een officiële zwemplek in de natuur.

Jeroen Pater, die dit idee in de zomer van 2018 hardop opperde, noemt deze beslissing van de gemeente ‘echt heel jammer’ en ‘stom’. De uitleg van het college van burgemeester en wethouders om deze vijver (eigendom van het Goois Natuurreservaat) niet als officieel zwemwater aan te laten wijzen is ‘omdat de functie zwemwater conflicteert met de reeds bestaande ecologische functies binnen Anna’s Hoeve / De Groene Schakel’. “De bevoegdheid om een water als zwemlocatie aan te wijzen, ligt bij de provincie Noord-Holland. Zwemmen in dit gebied vindt daarom geheel op eigen risico plaats, maar is niet verboden.”

Pater, die inmiddels in Amsterdam woont en werkt, is desondanks teleurgesteld. “Hier hadden ze de burger echt een plezier mee kunnen doen. Het is jammer dat de gemeente niks doet met de draagkracht van de bevolking. Ik vind het stom dat alles maar moet wijken voor de natuur. Daarnaast kunnen de natuur en een zwemvijver goed samen. Deze locatie ligt buiten De Groene Schakel zelf. Het ligt in het recreatiegebied”, reageert hij desgevraagd. Daarnaast, zo stelt Pater duidelijk, maken Hilversummers al gebruik van deze plek als het warm is. Officieel zwemwater of niet: mensen zoeken hier toch hun verkoeling. In Paters optiek is het dan handiger en wijzer om het zwemmen te reguleren.

Het begon in 2018 allemaal met een post op Facebook van Pater, toen nog commissielid namens Hart voor Hilversum. Hardop opperde hij het idee voor een natuurzwemvijver. Een paar dagen later diende zijn partij een motie in die op de volledige steun van de Hilversumse raad kon rekenen. Daar is verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers enthousiast mee aan de slag gegaan. Hierin heeft de VVD'er opgetrokken met de provincie Noord-Holland, het Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Waternet en het GNR.

Vooraf was al wel duidelijk dat er veel haken en ogen aan de realisatie van een officiële zwemlocatie zaten. Opvallend genoeg bleek de kwaliteit van het water en de grond in Anna’s Hoeve veel beter te zijn dan eigenlijk iedereen had verwacht. In de periode mei - oktober 2019 zijn namelijk bodem- en watermetingen gedaan. Dat was verrassend, omdat de vijvers in dit natuurgebied de overstort zijn van de Lorentz- en de Laapersvijver. Daarnaast heeft er in Oost - in de vorige eeuw - veel industrie gezeten. Dat zorgde voor de nodige vervuiling. Denk maar eens aan de bodemsanering die nodig was bij het oude REGEV-terrein.

De eerste resultaten waren hoopvol, aldus Scheepers en Jan Kastje, die toen nog wethouder was. Nader vooronderzoek van de projectgroep Voltooiing Groene Schakel moest meer uitkomst bieden. Uit dat onderzoek blijkt nu dat het aanwijzen van de eerste (meest westelijke) vijver van complex Anna’s Hoeve tot zwemwater (ook in het totale gebied) zal leiden tot hogere bezoekersaantallen.

'Ik vind het stom dat alles maar moet wijken voor de natuur'

Bovendien komen er naast de huidige typen bezoekers (relatief oudere wandelaars met honden) met de aanwijzing ook meer jongeren en jonge gezinnen). Dat betekent ook dat honden die nu in deze vijver zwemmen uitwijken naar het midden- en oostelijk deel van Anna’s Hoeve. “In eerdere onderzoeken is geconcludeerd dat een aantal doelsoorten van De Groene Schakel gevoelig is voor recreatiedruk.”

Hiertoe is destijds een rustzone geadviseerd van minimaal 250 meter breed. "De waarschijnlijke verschuiving van de huidige bezoekers richting deze rustgebieden zal een negatief effect hebben op de ecologische verbindingszone. Buiten deze rustgebieden geldt dat verstoring van fauna moet worden tegengegaan door alleen rustige, natuurgerichte vormen van recreatie toe te staan in de gebieden die grenzen aan de natuurverbinding." Die vorm, waar B&W het over hebben, is hun ogen niet een natuurzwemvijver. “Voor de zwemlocatie geldt dat er geen sprake is van een groot openbaar belang en dat compensatie binnen dit gebied, dat al onder grote (recreatie)druk staat, moeilijk te realiseren zal zijn.”