De verschuiving

'Maak hier maar een vierkolommer van', zo luidde mijn allereerste opdracht begin jaren 2000 die ik van mijn collega van De Woonbode kreeg. Driftig ging ik aan de slag. Toen ik in mijn onwetendheid die vier kolommen niet helemaal vol kreeg, dacht ik dat ik het niet goed had gedaan. Een opmerking over de lengte van het stuk bleef uit, dus het was blijkbaar toch oké.

Ietwat later leerde ik dat die kolommen ook helemaal niet vol hoefden te lopen. Uiteraard wel de kolommen in de krant zelf. En veel ook, want woensdag aan het begin van de middag moest je zo veel mogelijk artikelen getikt hebben. Dan was het tijd voor de opmaak en hoorde je niet veel later hoeveel broadsheetpagina's je uiteindelijk moest vullen. Het hele circus verkaste van de Emmastraat naar de drukkerij in Alkmaar, waar de kolommen daadwerkelijk - in eerste instantie nog met de hand - werden opgemaakt.

Twintig jaar later ziet de mediawereld er compleet anders uit. Waar we vroeger wekelijks twee of drie verhalen - de foto's lieten we inscannen bij een mediabedrijf aan de Noorderweg - online zetten, is de website het dagelijkse visitekaartje. Daarnaast zie je dat het werk inhoudelijk van de (lokale) journalist an sich niet anders is, maar wel de terreinen waarop hij of zij de boodschap verspreidt zijn verschoven. Of noem het uitgebreid. In praatprogramma's duiden krantenjournalisten vaak het nieuws. Op de eigen kanalen verschijnen zij in vlogs.

Deze landelijke trend is lokaal ook waarneembaar. Zelf heb ik ook met mijn tronie voor een televisiecamera gestaan om de gesprekken met de burgemeester te doen. Dat was niet mijn eigen idee, maar dat kwam door een samenloop van omstandigheden. Het maken van een podcast, wat veel media nu ook doen, is wel eigen initiatief. Samen met de heren van Hilversummers.nl, het onlineplatform voor en door Hilversummers, duiken we in de wereld van participatie. Op een luchtige manier vliegen we dit serieuze onderwerp aan in Participarty de podcast - het feest van meedoen. De eerste twee gesprekken - met de Hilversumse Erika Samuels Brusse, advocate omgevingsrecht, en Martijn Ketelaar, ontwikkelingsmanager bij woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, staan op www.gooieneembode.nl.

Uiteindelijk komen we weer terug bij af, want deze gesprekken leiden tot artikelen op onze website. Nu vertel ik erover in ons magazine - eveneens een aanvulling op wat wij tegenwoordig doen. En zo is de cirkel rond, want deze kolom is hierbij gevuld.