Kyra Husman: 'De mensen zijn er heel blij mee, heel dankbaar ook.'
Kyra Husman: 'De mensen zijn er heel blij mee, heel dankbaar ook.' Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ieder kind verdient een taart op zijn verjaardag


De teller staat inmiddels op pakweg tien verjaardagstaarten; in allerlei soorten en vooral versieringen. Sinds kort bakt de Hilversumse Kyra Husman in haar woning in Hilversum-Noord taarten voor kinderen van wie de ouders cliënt zijn bij de Voedselbank Gooi & Omstreken. “Het is fijn om iets moois te doen voor de samenleving.”

Tekst: Stefan van Hees, foto: Bastiaan Miché

"Ik zag op social media een vrouw die dit elders in het land deed, ik weet niet meer precies waar. Ik vond het een mooi initiatief", vertelt Husman. Aan de andere kant, beseft de 27-jarige Hilversumse, is het ook een triest idee dat mensen geen geld hebben om een verjaardagstaart voor hun zoon of dochter te kunnen kopen. "Voor mij is het krijgen van taart én cadeaus redelijk vanzelfsprekend. In het dagelijks leven sta je er niet zoveel bij stil dat er mensen zijn waarbij de verjaardagstaart niet kan. Dat zij moeten kiezen tussen een paar dagen eten hebben of een verjaardagstaart. Het is dan mooi dat ik op deze manier hier iets aan kan bijdragen.”
Bakken en ook koken is iets dat Husman - die ieder moment kan bevallen van een dochter of al is bevallen - al langere tijd doet. Als kind hielp zij haar moeder al graag mee in de keuken. "En soms loop ik ertegenaan dat ik zin heb om een taart te bakken, maar dan zit je zonder reden met een taart. Toen zag ik op social media dit initiatief en nam ik contact op met onze voedselbank."
Al vrij snel na haar bericht aan de Voedselbank Gooi & Omstreken, afdeling Hilversum, kreeg Husman een reactie van coördinator Henske Jakobs. Ook zij was enthousiast en zou een e-mail sturen aan alle gezinnen met kinderen tot twaalf jaar om het initiatief kenbaar te maken. Die mensen kunnen nu een mail sturen naar Husman met daarin hun gegevens, dat van de jarige en - niet onbelangrijk - eventuele allergieën. Ook kunnen zij aangeven wat de hobby's zijn van de kinderen, zodat zij echt een persoonlijke taart krijgen waar zij blij van worden.
Inmiddels kan er worden gesproken van een succes. Ook voor de komende weken staan er nog heel wat verjaardagstaarten op de planning. "De basisbakspullen heb ik wel. Ik kijk dan naar wat een kind lekker vindt. Laatst was er een kind dat aardbeien lekker vindt. Dan maak ik een lekkere aardbeienvulling. De basis is cake. Dan komt er een lekkere vulling tussen en vervolgens decoreer ik het met fondant.”
Overigens heeft haar ‘echte' baan niets met bakken te maken. In het dagelijks leven is de Hilversumse werkzaam als corporate recruiter. Het koken/bakken is vooral ‘lekkere ontspanning'. "We wonen hier nu een paar maanden en ik denk dat mijn vriend pas vier keer heeft gekookt. Het is echt niet zo dat hij niet wil, maar ik vind het gewoon heel fijn om te doen. Lekker bezig zijn."
En tot dusver zijn de reacties van de jarige voedselbankcliënten louter positief en enthousiast. "De mensen zijn er heel blij mee, heel dankbaar ook. Laatst wilde een ouder mij ook geld geven. Maar dat hoeft dus juist niet.”