Saskia Bouter: “We groeien uit ons jasje. Maar we moeten eerst weer wat vet op de botten hebben.”
Saskia Bouter: “We groeien uit ons jasje. Maar we moeten eerst weer wat vet op de botten hebben.” Tekst: Stefan van Hes, foto Bastiaan Miché

'Iedereen staat te popelen om aan de slag te mogen'

Qua bezoekersaantallen was februari 2020 voor Filmtheater Hilversum de beste maand ooit. Ook tot half maart was het dagelijks volle bak. Maar sindsdien waren de zalen dicht, open, dicht, open en nu alweer een hele poos dicht. Ondertussen is er een nieuwe zakelijk leider: Saskia Bouter.

Er is - geheel coronaproof - wat reuring deze dinsdagmiddag in het toch nog altijd gesloten pand aan het Herenplein. Al is het aantal aanwezigen op een hand te tellen. Er vindt onderhoud plaats en een enkel overleg. Ook Bouter zelf is aanwezig. De dinsdag is namelijk haar vaste dag in het fraaie gebouw. De overige dagen in de week werkt ook deze 52-jarige Hilversumse vanuit huis. Maar af en toe op kantoor zijn, is toch wel nodig. Om de voortgang erin te houden. Administratie regelen én (dat gaat ook door) rekeningen betalen.
Toch is het filmtheater nog veel te leeg. Bezoekers zijn er al maanden niet meer geweest en ook de 140 vrijwilligers (de oudste is 82 jaar) komen zelden of nooit. Ondertussen vindt er nog wel wat onderhoud plaats. Waar nu tijd voor is, want normaliter is het filmtheater 364 dagen geopend. Zo zijn, vertelt Bouter, de deuren door ‘al die handgelletjes’ lelijk geworden en is een likje verf wel welkom. Ondertussen is het wachten totdat de culturele sector weer open kan. “Het is zorgelijk dat het zo lang duurt”, aldus de zakelijk leider. “Voor heel het land, voor al die vrijwilligers. Kijk, wij zijn financieel nog goed geholpen (er kwam een behoorlijke financiële steun van het Rijk en de gemeente, red.), maar de horeca heeft het echt zwaar. Voor de culturele sector is dit niet goed. Ook niet als je kijkt naar het sociale aspect.”

Filmtheater Hilversum is inmiddels alweer dertien jaar te vinden op het Herenplein. Behalve films zien, kunnen bezoekers naar onder meer naar bijeenkomsten met bekende sprekers. Bouter, al langere tijd ‘fan’ van het filmtheater, is sinds de zomer vorig jaar werkzaam binnen de relatief kleine organisatie. Zij geeft daarbij aan dat er in 2020 meer vrijwilligers nodig waren op elke dienst. “We zijn heel blij met een loyale groep vrijwilligers, dus het is zeker niet zo dat veel van die vrijwilligers door corona zijn vertrokken. Maar er zijn vanwege corona – om de boel coronaveilig te houden en bezoekers op alle regeltjes te attenderen - wel telkens meer vrijwilligers ingezet.”
Voor nu is het vooral hopen dat de zalen zo snel als kan weer vol zitten. Natuurlijk waren de zalen in 2020 wel steeds tijdelijk open. Maar hooguit dertig stoelen bezet hebben, schiet ook niet op. Bovendien was er voor de bezoekers niet bepaald die ‘filmbeleving’ toen het horecagedeelte dicht moest. Tussendoor waren er wel de nodige online-activiteiten als een bingo en kan men online films kijken. Maar duidelijk is dat iedereen in het filmtheater ‘staat te popelen om weer aan de slag te mogen’.
Bouter is, zegt zijzelf, aangesteld met een focus op de langere termijn en de organisatie klaar te maken voor de toekomst. Eind oktober 2018 kocht het filmtheater de grond ernaast om met twee extra zalen te kunnen uitbreiden. Die plannen liggen vanwege gebrek aan bezoekers/geld nu even in de koelkast, maar het is toch echt wel de bedoeling dat deze straks weer op tafel komen. Die uitbreiding is namelijk een must, zegt Bouter. “We groeien uit ons jasje. Maar we moeten eerst weer wat vet op de botten hebben.”
Daarbij benadrukt de zakelijk leider dat zij hoopvol de toekomst in kijkt. Positief is dat het vorig jaar ontvangen bedrag van het Rijk en de gemeente nog niet helemaal op is. Bovendien heeft het filmtheater een trouwe aanhang, goede vrijwilligers en een onderscheidend programma. “Daarmee kunnen we onze bezoekers verleiden tot een filmbezoek. Je merkt ook dat de Hilversummer van films houdt. En wij hebben voor iedereen wel wat te bieden.”

Dat het filmtheater met de tijd meegaat, blijkt wel nu bezoekers ook al online - net als bijvoorbeeld Vue en Pathé - vooraf hun stoel kunnen reserveren. Dat is bovendien wel zo coronaproof. Maar dat coronaproof is sowieso wel een dingetje. In samenwerking met Beeld en Geluid programmeerde het filmtheater in oktober vorig jaar de Dutch Media Week drive-inbioscoop. Vlak voor de start daarvan moest het aantal bezoekers vanwege coronamaatregelen omlaag van tachtig naar zestig auto's, vertelt de Hilversumse. Uiteindelijk was die drive-in een groot succes en was de parkeerplaats op het Media Park, waar de films te zien waren, goed gevuld. Maar met de huidige coronacijfers wordt een buitenevenement organiseren een moeilijk verhaal.
En dus is het vooral wachten totdat de coronacijfers duidelijk dalen en er meer kan worden versoepeld. Desondanks blijft Bouter positief. "Dat is ook mijn rol richting de organisatie. Met elkaar de schwung erin houden en dingen verzinnen om het elan erin te houden."
Wat is eigenlijk haar favoriete film? Les Uns et les Autres, is het antwoord. "Die heb ik vorig jaar hier gezien. Het speelt zich af in de periode tussen de opkomst van de Tweede Wereldoorlog over een aantal generaties. De film gaat over allemaal verschillende mensen die werkzaam zijn in de cultuur. Dan kun je zien hoe mooi en troostrijk cultuur is, juist in deze spannende tijden.”