Eden is sinds deze week open.
Eden is sinds deze week open.

Een luisterend oor zijn en mensen echt helpen

Het begon ooit met een paar tafels en bananendozen, maar sinds kort is de kledingbank van Celebration Church aan de Neuweg 148 een frisse winkel met op het oog prima kleding voor kinderen, vrouwen en mannen. “Het is nu tijd voor een formule die beter past bij de behoefte van onze gasten.”

Tekst: Stefan van Hees, foto: Bastiaan Miché

Dat zegt Mirjam Slot Berghmans. Zij is, zeg maar, de leidinggevende binnen het team van pakweg dertig vrijwilligers (met allerlei achtergronden). Sinds een maand gaat de kledingbank bij de Zuiderkerk door het leven als ‘Eden’. In plaats van één zaterdag in de maand is deze winkel nu vaker open: maandag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.00 uur.
Deze vrijdagmorgen is het nog rustig, vertellen de vrijwillige ‘winkelmedewerkers’ Yvonne Enthoven en Lydia van der Horst. Rond 11.00 uur is er pas één bezoeker geweest. Die ging wel met een tas vol kleding naar huis, weet Van der Horst. “En vooral kinderkleding is populair. (lachend, red.) Maar ja, die kinderen blijven ook maar groeien.”
Net als Van der Horst is ook Enthoven, die vanaf dag één bij deze kledingbank is betrokken, blij met de mooi opgeknapte ruimte. “Voorheen had je hier de hele gang vol met kleding. Dan was er geen overzicht. Het was echt tijd voor een frisse wind”, zegt zij. “En dit werk geeft zo veel voldoening. Het is echt mijn kindje. En in deze setting is er veel meer contact met de mensen. Ook de mensen die even moeten wachten, ‘connecten’ nu meer met elkaar. Dat is leuk om te zien.”

Want, zeggen ook de twee voornaamste aanspreekpunten Mirjam Slot Berghmans en Genine Dippenaar, de laagdrempelige, voor iedereen toegankelijke kledingbank van nu is veel meer dan alleen een plek om kleding te halen. Het is een plek om elkaar te ontmoeten met behalve kleding ook een pop-uprestaurant (Food Kitchen) en maatwerktrajecten/projecten. En belangrijk, geeft Slot aan, mensen hoeven niet meer in de rij te staan.
Deze vrijdagmorgen staan er zakken vol kleding voor de deur. Die worden overgebracht naar Soest van waaruit de spullen worden verstuurd naar Tsjernobyl. Er is namelijk meer dan genoeg kleding voor iedereen, vertelt Slot. Veel spullen komen over van de Voedselbank Gooi & Omstreken. Want in tegenstelling tot de voedselbank werkt de kledingbank (Eden dus) niet met een registratie. “De voedselbank krijgt daarom ook veel kleding, alleen wordt daar geen kleding uitgedeeld”, vervolgt Slot. “En dus komt het onze kant op.”
Zoals vermeld is Eden ontstaan vanuit de gemeenschap in de Zuiderkerk: Celebration Church (voorheen Thousand Hills). Inmiddels zijn er plannen om een stichting te worden en nauw(er) samen te werken met organisaties als Versa Welzijn en het Sociaal Plein. Eden is er daarom ook voor mensen die moeite hebben met bijvoorbeeld een ingewikkelde brief van de Belastingdienst of andere problemen. Er komen immers ook mensen langs met dyslexie of die moeite hebben met de Nederlandse taal.

Maar gemakkelijk is het niet altijd voor mensen om even naar binnen te stappen. “Er is natuurlijk al die schaamte die ook wel speelt bij de voedselbank en in ons geval stappen mensen ook nog eens een kerkgebouw binnen. De mensen vragen zich dan ook af of wij hun zieltjes gaan winnen”, vertelt Slot. “Maar daar is absoluut geen sprake van. Iedereen is welkom. We registreren niks, houden hooguit alleen bij hoeveel mensen er op een dag komen. Maar dat is vooral voor ons van belang om te zien of we voldoen aan een behoefte. Als er nu iedere keer als we open zijn niemand komt dan doen we iets niet goed.”
Dippenaar, die in augustus vorig jaar vanuit Zuid-Afrika samen met haar man naar Nederland kwam en nu al goed Nederlands spreekt, stelt dat de winkel echt een plek moet wezen waar de mensen zichzelf kunnen zijn. Waar mensen een kop koffie kunnen drinken en zich niet eenzaam hoeven te voelen. “En het is niet alleen voor daklozen, maar voor iedereen. De maatschappij van nu draait steeds meer om de likes en hashtags op social media, maar persoonlijke ontmoetingen zijn echt heel belangrijk. Tegenwoordig hebben heel veel mensen geen tijd meer om naar elkaar te luisteren, maar wij willen juist een luisterend oor zijn.”
En het blijft hier niet bij, stelt Slot. Zo is er een goede relatie met de Cocon en Vluchtheuvel en staan er eventueel spullen klaar voor mensen die een woning krijgen. Ook zijn er plannen - Back2School - om na de zomervakantie gezinnen met kinderen te helpen aan de ‘gruwelijk dure' schoolspullen. "Als je ook kijkt naar het afgelopen jaar, hoe mensen door eenzaamheid het allemaal even niet meer wisten. De Wording (het inloophuis aan de Vaartweg, red.) is nu ook al een jaar dicht. Een heleboel mensen hebben daardoor geen aanspraak meer. Dan is dit nu een plek waar je even naartoe kunt gaan.”