Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Geen boze nanny of iemand die met
het vingertje wijst

Kinderen op een strafstoeltje in de gang zetten om af te koelen of niet? Dorien Gerritsen (39) schudt haar hoofd. Niet doen. Maar ze snapt dat ouders soms met hun handen in het haar zitten en de wanhoop nabij zijn. En dan zijn ze voor raad en daad bij OpvoedWijs, het coachingbureau van Gerritsen, aan het juiste adres.

Tekst: Karin van Leeuwen, foto's: Bastiaan Miché

Practise what you preach. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “We blijven tenslotte allemaal maar mens hè?”, lacht Gerritsen. Als moeder van drie kinderen in de leeftijd van 13, 6 en 2,5 jaar en jarenlange ervaring in de kinderopvang kan ze zichzelf gerust ervaringsdeskundige noemen. “Ik heb altijd met plezier met kinderen gewerkt, maar na een paar jaar was ik toe aan iets nieuws. Ik kwam erachter dat ik het leuker vond om voor kinderen dan met kinderen te werken.” Ze gooide het roer om, volgde de hbo-opleiding opvoedcoach, schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en is nu eigenaar van OpvoedWijs.

Ruim tien jaar geleden woonde ze nog in het Gelderse Veenendaal. De liefde lokte haar naar Hilversum en spijt van het inpakken van de verhuisdozen heeft ze niet. “Hilversum is een leuk dorp. Natuurlijk dacht ik, net als iedereen die niet uit het Gooi komt, dat je struikelt over de bekende Nederlanders, maar inmiddels weet ik dat dat niet zo is. Wel geven de omroepen en mediabedrijven die hier zijn gevestigd een leuk sfeertje aan mijn woonplaats.”

De stap van Veenendaalse naar Gooise was niet zo’n moeilijke; ze paste zich feilloos aan. Niet zo moeilijk, vindt ze. Hilversum ligt fantastisch. “De bossen, de hei en de Loosdrechtse plassen binnen handbereik. Ik geniet er zo van.” Tijdens de lockdown is de hei de favoriete plek geworden om met haar kinderen naartoe te gaan. Noodzakelijk zelfs, want kinderen moeten naar buiten, lekker de frisse lucht in en uitrazen. Een advies dat ze ook regelmatig aan ouders die om raad vragen geeft.

Schaamte

Het gesprek met Gerritsen vindt eind april plaats. Hoewel het best voor de hand zou liggen juist nu in deze coronaperiode, waar gezinnen noodgedwongen al tijden op elkaars lip zitten, draait ze geen overuren. “Weet je wat het is, ouders lopen niet zo snel te koop met opvoedproblemen. Het is toch altijd een beetje ongemakkelijk als je kind bijvoorbeeld niet luistert. Of een driftaanval in de supermarkt krijgt. Ouders denken al snel dat het aan hen ligt en dat zij de enige zijn. Ik kan ze uit de brand helpen: elke ouder kent tijdens het opvoeden de momenten dat de wanhoop nabij is. Ook ik. En ik voel dan de ogen van anderen in mijn rug branden; iedereen is benieuwd hoe ik, degene die er verstand van heeft, het gaat aanpakken”, lacht Gerritsen.

Ze is geen boze nanny of iemand die met het vingertje wijst. Ze helpt ouders, adviseert en weet grote problemen vaak met eenvoudige veranderingen op te lossen. En daarvan maakt het omstreden strafstoeltje geen deel uit. “Ik vind dat nogal een heftige stap. Ik snap dat ouders soms geen uitweg meer zien wat betreft het gedrag van het kind en dat dit het enige lijkt dat helpt. Het is niet aan mij om daarover te oordelen, maar ik denk niet dat het de juiste maatregel is.”

‘Het is normaal dat kinderen grenzen leren en dat kan alleen als ze hun grenzen ook gaan opzoeken’

Want er is altijd een oorzaak van onrustig gedrag, weet ze. En symptomen bestrijden is niet genoeg, er moet een gedragsverandering plaatsvinden. “En dat doe je door het kind bewust te maken van effect op zijn gedrag. Praten op leeftijdsniveau en samen kijken hoe het anders kan. Het is normaal dat kinderen grenzen leren en dat kan alleen als ze hun grenzen ook gaan opzoeken. Het gedrag kan je corrigeren, maar door een kind weg te zetten, veroordeel je het kind zelf en niet zijn gedrag.”

Zeggen dat je het kind niet lief vindt, is funest. Zeg liever: ‘ik wil niet dat je met speelgoed gooit, want dan gaat het stuk’. “Ouders moeten vertellen wat ze juist wel van het kind verwachten en moeten vooral niet uitgaan van het slechte van hun kind. Als een kind iets afpakt van een ander is dat echt niet omdat hij dat doet uit slechtheid, maar puur uit impulsief enthousiasme. Wij zijn allemaal mensen en de ene keer kun je het beter handelen dan de andere keer.”

Even weglopen bij de situatie of het kind op de bank zetten terwijl je in dezelfde kamer bent, is een beter idee. “Als je kindje jou kan blijven zien, voelt hij zich niet afgewezen. Als je hem uit de kamer op de gang zet en de deur dichtdoet, voelt hij dat wel.”

Gooise ouders

Gerritsen helpt ouders met uiteenlopende hulpvragen. Eet-, slaap- en ontwikkelingsproblemen, driftbuien en zindelijkheid vormen de top 5. Kinderen die kampen met een van deze problemen maken ouders onzeker. “Iedere ouder heeft hiermee weleens te maken en veel betrekken het op zichzelf. Omdat schaamte om de hoek komt kijken, is praten met familie of vrienden een brug te ver. Vergeet niet dat er tegenwoordig veel meer wordt gevraagd van ouders en iedereen wil het graag goed doen. Ik merk dat Gooise ouders kampen met gêne, terwijl het zo onnodig is.”

Want als het allemaal niet meer lukt, dan komt OpvoedWijs tot de rescue. Na een telefoontje bezoekt Gerritsen het gezin thuis en luistert naar het probleem. Achterhaalt wat de ouders al allemaal hebben geprobeerd om het probleem zelf op te lossen. Vervolgens is het een kwestie van onderzoeken wat werkt en wat niet. “Mijn advies is altijd op maat gemaakt en meestal is het binnen vier sessies opgelost of in elk geval beduidend beter.”

Rust en structuur

Een veelgegeven advies is: zorg goed voor jezelf. Want, zo stelt Gerritsen, als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor een ander zorgen. “Corona maakt ons leven zwaar en legt ons veel beperkingen op. Zorg voor rust en structuur. Neem je kinderen mee naar de hei of bos en speel met ze mee. Geen zin om te koken? Bestel dan een maaltijd bij je lievelingsrestaurant, sla je meteen twee vliegen in een klap: je hoeft zelf de keuken niet in en je steunt de lokale horeca.”

Zelf mist ze het uit eten gaan. Met het water in haar mond denkt ze aan ‘t Zusje aan de Herenstraat. Wat een ontdekking en feest is dat! Maar ook heeft ze zo’n zin om te reizen en weer op vakantie te gaan. Verlangend speurt ze het internet af naar exotische, stoere en aantrekkelijke vakantiebestemmingen. Om vervolgens twee overnachtingen bij de boer in Nederland te boeken. Ook leuk.

Afbeelding
Dorien Gerritsen van OpvoedWijs: "Ouders lopen niet zo snel te koop met opvoedproblemen."
Afbeelding