Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Genieten van pensioen moet nog maar een paar maanden wachten

Een week nadat Charlie Aptroot begon aan zijn klus als waarnemend burgemeester van Hilversum spraken we hem uitgebreid als kennismaking. De 70-jarige Zoetermeerder is een bestuurder pur sang. Het pensioen lonkte nu echt, maar de wil om Hilversum en zijn college Broertjes te helpen is veel sterker.

Tekst: Ingmar Meijer, foto's: Bastiaan Miché

Gepokt en gemazeld in bestuurdersland. Dat is een snel te trekken conclusie na een gesprek met Charlie Aptroot, sinds woensdag 19 mei waarnemend burgemeester van Hilversum. De inwoner van Zoetermeer zal niet gauw van zijn stuk zijn. Wat zijn zijn eerste indrukken in Hilversum? "Er gebeurt hier wel ontzettend veel."

Aptroot heeft nu al gehoord dat hij sommige zaken exact zo aanpakt als de man die hij nu vervangt: Pieter Broertjes. Neem zondag 23 mei. Het incident met het explosief op de Distelmeent. Nadat hij hiervan op de hoogte was gebracht, besloot hij meteen in de auto te stappen en naar de desbetreffende plek te rijden. Er moesten immers mensen hun woning uit. Zij werden onder meer opgevangen in het wijkcentrum. In zo'n situatie is de rol van burgervader heel belangrijk, weet Aptroot uit ervaring.

Om de Distelmeent te bereiken, was nog niet zo gemakkelijk. Aptroot wist wel dat het in die wijk 'ver buiten Hilversum' was. Hij vertrouwde op zijn navigatie, maar kneep hem wel even toen hij bijna in Bussum was. Uiteindelijk kwam hij op de plek van bestemming, sprak met diverse omwonenden en kon ter plekke gelijk besluiten nemen en helpen. Zo wist de waarnemer ervoor te zorgen dat een van de bewoners, die in de zorg werkt en zondag naar haar werk toe moest, toch haar auto kon meenemen. Dat had hij even gevraagd aan de aanwezige politie en dat bleek oké.

Geoliede machine

Verder maakte deze exercitie hem duidelijk dat hij organisatorisch in een goed gespreid Hilversums bed terecht is gekomen. Aptroot heeft besloten dat de woning zes weken dicht moet. Toen duidelijk was dat het huis moest worden dichtgetimmerd met houten schotten, was dat allemaal heel snel geregeld. De werknemers van Openbare Ruimte hadden dat binnen no time gefikst. "Het is een geoliede machine", is zijn conclusie. Vanwege zijn optreden hoorde hij al dat 'Pieter exact hetzelfde zou hebben gedaan'.

Nu vermoedt Aptroot dat Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, hem onlangs niet toevallig heeft opgebeld om Broertjes, die herstellende is van een hersenontsteking, tijdelijk te vervangen. Hij heeft immers een schat aan ervaring. Aptroot heeft namens de VVD jaren van 2003 tot en met 2012 in de Tweede Kamer gezeten. Daarna was hij van 2012 tot en met 2020 burgemeester van Zoetermeer met ondertussen ook nog een jaartje waarnemer in Wassenaar (2017-2018).

'Qua formaat is Hilversum een stad, maar het heeft een dorps gevoel'

Verrassing

Op het moment dat hij dacht van zijn pensioen te kunnen genieten, rinkelde de telefoon. Daar kwam de vraag of hij waarnemend burgemeester wilde worden van Voorschoten. Omdat hij werken eigenlijk nog veel te leuk vindt, stemde hij maar al te graag in. Een jaar heeft de 70-jarige daar gewerkt en toen hing ineens Van Dijk aan de telefoon. Van Dijk kent Aptroot nog uit zijn tijd als Kamerlid. Toen Van Dijk nog wethouder in de Haarlemmermeer was en Verkeer en Vervoer in zijn portefeuille had, is Aptroot op bezoek geweest. De lijntjes zijn dus kort. Dat hij de vraag voorgeschoteld kreeg om opnieuw ergens in te vallen, verwachtte de Zoetermeerder wel.

De verrassing zat hem vooral dat hij direct naar Hilversum moest komen. "Ik wist niet dat Pieter ziek was", meldt Aptroot, die de klus graag wilde gaan doen, maar dat wel goed wilde afstemmen met zijn vrouw. Hij had namelijk net de agenda vrijgehouden in de zomer om samen met zijn echtgenoot te gaan genieten in Friesland. Zijn glimmende ogen verraadden wat hij wilde. Zo werd in gezamenlijkheid besloten dat Aptroot de tijdelijke klus in Hilversum aanvaardde. "De reden dat ik nu hier ben, vind ik niet leuk, maar ik vind wel dat ik het moet doen. Ik wil Hilversum en Pieter helpen."

Hei-sessie

Tijd om adem te halen, was er nauwelijks. Op woensdag 12 mei werd hij benoemd tot waarnemend burgemeester van Hilversum. Aptroot blijft uiterlijk tot 1 september. Als Broertjes eerder terug kan keren dan geeft hij met veel liefde de ambtsketen weer terug. Op maandag 17 mei zat hij de laatste raadsvergadering voor in Voorschoten en twee dagen later zou de VVD'er beginnen in de mediastad. Op verzoek van loco-burgemeester Karin Walters en gemeentesecretaris Dick Emmer meldde hij zich al op dinsdag 18 mei. Het college had immers een zogeheten hei-sessie gepland.

Eigenlijk is de eerste paar dagen alles en iedereen nieuw voor hem in Hilversum. De enige die hij kent, is Pieter Broertjes. Verder kent hij de gemeente niet, tot aan vorige week de directe collega's van het college niet en ga zo maar door. Als Kamerlid was hij weleens op het Media Park geweest. Vooralsnog is het vooral wennen. "Ik had tot zondag nog nooit van buco gehoord. Dat blijkt de buurtcoördinator te zijn", geeft hij als voorbeeld. Vooraf werden hem twee dingen meegegeven, namelijk dat er weinig mooiere raadhuizen in Nederland zijn dan die in Hilversum en dat het eenrichtichtingsverkeer hier 'lastig' is.

Charmant

Zijn werkplek vindt hij inderdaad schitterend. Dat liet de waarnemer al in de eerste week weten op Twitter. "Ik heb nog nooit in zo'n mooi raadhuis mogen werken. Dat is gewoon een feest", bekent hij na al op de derde werkdag in zijn nieuwe gemeente. Gelijk snijdt hij onbedoeld de welbekende discussie aan wat Hilversum nu is. "Qua formaat is Hilversum een stad, maar het heeft een dorps gevoel. Dat vind ik heel charmant."

In de eerste zeven dagen tijd is het onmogelijk om een goed beeld te krijgen van de gemeente en in het DNA van Hilversum te kruipen. Aptroot kijkt uit naar de komende ontmoetingen met een aantal zestigjarige bruidsparen. Dat zijn altijd goede momenten om meer van de gemeente te weten te komen, weet hij.

Zoals gezegd, is zijn conclusie wel dat er 'ontzettend veel gebeurt' in Hilversum. Dan doelt hij ook op de politiek. Dinsdag 25 mei had hij het eerste overleg met het presidium; het overleg met de fractievoorzitters. Daarin viel hem de lange waslijst aan de te behandelen onderwerpen op. Het is dan ook niet voor niets dat politici aangeven dat er heel veel op hun bordje ligt. Wat Aptroot betreft, zegt dit iets over de ambities en de wil om aan Hilversum te blijven werken.

Dat de politieke verhoudingen niet altijd even lekker liggen, zegt hem niet zoveel. Dat is andere plaatsen niet wezenlijk anders. In Zoetermeer - een gemeente van 125.000 inwoners - telde de raad 13 partijen met in totaal 39 zetels. Hilversum heeft 11 fracties en 37 zetels. Dat daar politiek gedoe bij om de hoek komt kijken, is bijna logisch. Hij verblikt of verbloost niet. Aptroot heeft alles wel gezien en meegemaakt, kent de bestuurlijke klappen van de zweep, oogt heel rustig en is niet gauw van zijn stuk te brengen.

Zoomen

In de komende maanden heeft Aptroot geen specifieke aandachtspunten in Hilversum. Het is vooral de boel draaiende houden, zegt hij. Daarmee bedoelt hij onder meer als voorzitter van de gemeenteraad en het college, maar ook als voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Die laatste functie had Joan de Zwart-Bloch van de gemeente Blaricum overgenomen van Broertjes. Met veel plezier zijn werk doen en daarmee Hilversum en Broertjes ontzorgen. Hij heeft er zichtbaar veel schik in. Bijspringen in coronatijd maakt het vooral onhandiger en onpersoonlijker, maar maakt het qua besturen niet wezenlijk anders. Voorlopig is het vooral nog veel Zoomen en weinig mensen direct in de ogen kunnen kijken. Zoals dat voor velen van ons geldt.

Aptroot en Broertjes hebben op de tweede werkdag van de waarnemer in Hilversum met elkaar gebeld. Vlak na dit interview is hij op bezoek geweest bij Broertjes. De waarnemend burgemeester vertelt dat hij een kaart heeft gekregen van de man die hij nu tijdelijk vervangt met daarin de boodschap dat hij zich vrij moet voelen om te doen in Hilversum wat hij nodig acht en om vooral van Hilversum te genieten. Dat probeert hij zienderogen zo goed mogelijk te doen.

Afbeelding