Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Met elkaar werken aan een schoner winkelhart

‘Bewapend’ met bezem, grijper en blauwe vuilniszak zijn enkele tientallen ondernemers tijdens een regenachtige ochtend in mei druk in de weer op de Groest en de zijstraten. Zij maken hun werkomgeving zelf schoon. Het is een gezamenlijke actie van de gemeente en Stichting Centrum Hilversum.

Tekst: Ingmar Meijer, foto's: Bastiaan Miché

“Ik heb geld gevonden”, zeg Amin Usman als hij een 10 eurocent onder het bankje voor de Febo heeft geveegd. De Hilversumse ondernemer (Boekhandel Voorhoeve) gaat lachend door de knieën, raapt het muntje op en gaat vervolgens gestaag verder met het schoonmaken.

Even daarvoor verzamelde het gezelschap zich bij MOUT op het Marktplein. Diverse auto’s van SBS zijn al op het Langgewenst bezig met schoonmaken. Voordat de deelnemers van start gaan, drinken zij gezamenlijk koffie. Centrummanager Jorine de Soet is ondertussen bezig met het uitdelen van de materialen. Het gemoed is goed onder de ‘schoonmakers’. De meesten kijken naar boven. De donkere wolken boven de hoofden beloven weinig goeds. Na het checken van Buienradar wordt dat akelige voorgevoel nog maar eens bevestigd.

IJverig

Wethouder Arno Scheepers van Openbare Ruimte is eveneens van de partij. Samen met zijn collega Gerard Kuipers (Economie) steekt hij de handen eveneens uit de mouwen. Voordat hij ijverig de Groest gaat bezemen spreekt hij de 35 deelnemers toe. Dat doet hij snel, want de VVD’er verwacht binnen enkele minuten een hoosbui.

Scheepers is blij te zien dat er zo’n grote groep ondernemers bereid is het centrum schoon te vegen en te grijpen. Met elkaar werken aan een beter - en in dit geval schoner - winkelhart is goed en straalt ook uit dat de ondernemers dit belangrijk vinden. Daarnaast zorgt een aantrekkelijk centrum eerder voor (meer) bezoekers dan een plek waar de rommel hoogtij viert. “Het is juist de bedoeling dat er meer mensen naar het centrum komen”, meldt de wethouder. In het afgelopen coronajaar hebben ook de Hilversumse ondernemers het loodzwaar gehad. “Het is fantastisch om te zien dat jullie hier allemaal zijn op deze maandagmorgen om met elkaar het centrum op te lappen. Daarmee laten we zien dat we zuinig zijn op het centrum”, voegt de liberaal er nog aan toe.

In de afgelopen coronaperiode kwam het centrum in het nieuws doordat er meer zwerfvuil geconstateerd werd. Zo stelde de fractie van D66 hier artikel 41-vragen over aan het college van burgemeester en wethouders (B&W). Scheepers vertelt dat er sindsdien meer afvalbakken zijn in het centrum en dat de bakken iedere dag worden geleegd. Desondanks komt het nog weleens voor dat op drukke dagen de afvalbakken vol zitten en dat er alsnog het nodige zwerfafval op de grond beland. Dat is een grote ergernis van bezoekers, bewoners en ondernemers.

'Juist de bedoeling dat er meer mensen naar het centrum komen'

Hogedrukspuit

Wim de Graaf, toezichthouder Openbare Ruimte van de gemeente Hilversum, legt de aanwezigen kort uit wat er op het programma staat. De bedoeling is om binnen een goed uurtje de Groest zo schoon mogelijk te krijgen. Naast vegen en grijpen mag een aantal ook met de hogedrukspuit aan de gang. Er is volgens De Graaf immers nog steeds sprake van overlast van kauwen op de Groest. “We gaan kijken wat we met elkaar kunnen doen. Laten we in ieder geval op de terrassen zoveel mogelijk vuil weg prikken.”

Dan is het tijd voor de groep om het Marktplein te verruilen voor de Groest, Inmiddels regent het. De capuchons zijn opgegaan en weer anderen blijken heel behendig in het bezemen of prikken met een paraplu in de andere hand. Horeca-ondernemer Teus Kroon weet de kleine paraplu handig te klemmen tussen zijn schouder en hoofd.

De deelnemers waaieren in groepjes uit over de Groest, de Leeuwenstraat en de Spoorstraat. Papiertjes, plastic, doosjes en ook de bloesem van de bomen wordt opgeveegd. Scheepers vist zelfs een oud deel van een wasrek op. De meeste moeite kost hem nog om iemand te vinden bij wie het dit kwijt kan in een vuilniszak. Met de nodige toewijding en tempo kwijten zij zich van hun taak. Tegelijkertijd is het een mooie gelegenheid om even met de collega’s bij te praten, zo blijkt. Zo is het naast een maatschappelijke klus ook een sociaal ding.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding