Demi van Dijk wilde als klein meisje popster worden.
Demi van Dijk wilde als klein meisje popster worden. Foto: Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversumse 'realityster': ‘Mensen willen met me op de foto, bizar’

Typetjes spelen doet zij al langere tijd, maar sinds haar doorbraak op TikTok vorig jaar is het hard gegaan met Demi van Dijk. En nu is de pas 18-jarige Hilversumse ook nog eens te zien in de nieuwe realityreeks V House: Inside the Mansion bij Videoland. “BN’er worden is altijd mijn droom geweest.”

Tekst: Stefan van Hees, Foto's: Bastiaan Miché

In eerste instantie wil zij Britt Dekker niet imiteren, maar uiteindelijk doet zij toch een paar zinnen. Tijdens het nadoen - met die typische stem van de bekende presentatrice - geeft Van Dijk toe best zenuwachtig te zijn voor dit interview. Zij praat ook best snel. Maar kennelijk hoort praten met de media er allemaal een beetje bij als je op televisie bent te zien. En ja, het is ontzettend druk momenteel. Zij sprak ook al met De Telegraaf en moest ter promotie van de realityreeks naar de Zapp Kids Top 20. Is dat dan omdat zij in Hilversum woont en snel op het Media Park kan zijn? Nee, is het antwoord, dat wordt namelijk heel ergens anders (in Leiden) opgenomen.
Tijdens het interview met deze krant loopt haar hond Pip vrolijk blaffend door de woning in Hilversum-Zuid. Prominent op de vensterbank staat de Gouden Papegaai. Die trofee won de jonge Hilversumse vorig jaar door haar deelname aan het ’Ekdom in de Morgen Imitatoernooi’ van Radio 10 met haar imitatie van - inderdaad - Britt Dekker. Met afstand kreeg zij toen de meeste stemmen van de luisteraars. “Ik had me zelf aangemeld ervoor”, zegt Van Dijk nu. “Ik had zoiets van: het is toch radio, ik kom niet in beeld en ga het gewoon proberen. Nadat ik me aanmeldde, werd ik diezelfde dag gebeld en was ik geselecteerd om mee te doen. Dat ik vervolgens won, gaf veel vertrouwen. Het betekende dat ik goed ben in wat ik doe.”

Meteen viral

Het imitatietalent van Van Dijk was al langer bij haar familie en vrienden bekend. Britt Dekker is haar grote favoriet, maar ook Nikkie Plessen, Mega Mindy en Pippi Langkous zijn enkele vaak geïmiteerde karakters. Toen zij op TikTok, een socialemedia-app waarmee korte muziekvideo’s gemaakt en gedeeld kunnen worden, voor het eerst een video plaatste, ging deze meteen viral. “Ik geloofde dat eerst niet, dacht dat er wel een storing zou zijn”, zegt de Hilversumse nu. “Maar toen bleek het echt wel zo te zijn en had ik ook zoiets van: nu moet ik hier wel mee doorgaan.”
Een verklaring voor het directe succes? Het was origineel, denkt de maker. “Iets nieuws. Dat is interessant. En nee, ik zet tegenwoordig echt niet iedere dag iets online. Als je je brood hiermee wilt verdienen, moet je dat wel doen. Maar het gaat mij niet om het geld. Het leuke hieraan is dat je je creativiteit erin kwijt kunt. In korte filmpjes van vijftien tot zestig seconden. Langer kan namelijk niet.”

142.000 volgers

TikTok is met name zeer populair onder jongeren. Het aantal dagelijkse TikTok-gebruikers is het afgelopen jaar bijna verdriedubbeld naar ruim 1,7 miljoen gebruikers, onder jongeren is dat aantal zelfs vervijfvoudigd. Van Dijk zelf heeft inmiddels 142.000 volgers. Vanuit RTL kreeg zij daarom de vraag om mee te doen aan de nieuwe realityreeks V House: Inside the Mansion, die nu is te zien op Videoland. Daarin zijn acht jongvolwassen TikTok-creators te volgen die de kans krijgen om samen een Nederlandse TikTok-groepsaccount te starten en zo succesvol mogelijk te maken.

De opnames zijn afgerond. Van Dijk werd in februari dit jaar voor de serie benaderd, zegt zij, en ze zei direct ja. De Hilversumse kan lachen om de opmerking dat zij nu te boek staat als realityster. “Er zitten heel veel verschillende persoonlijkheden in de villa en zelf ben ik ook wel een uitgesproken persoon, een typetje. Ik heb ook zo snel mogelijk geregeld dat ik mee kon doen. Voor mezelf was dit ook een experiment. Ik woon nog thuis. Nu woon je twee en een halve week daar. En elke dag kregen wij een challenge, Gerard Joling kwam bijvoorbeeld ook nog langs. En dan moesten we iedere dag een video maken met dat bepaalde onderwerp erin.”

‘Zelf ben ik ook wel een uitgesproken persoon, een typetje’

In de villa waarin de serie werd opgenomen, hingen geen vaste camera’s. Twee vaste cameraploegen liepen met de acht deelnemers mee. “Ook die mensen waren helemaal leuk. En wij begonnen met dat groepsaccount. Maar de mensen die daar naar keken, wisten helemaal niet dat daar een televisieprogramma aan was verbonden. Inmiddels hebben we 158.000 volgers. Best veel. En voor ons was het best een bijzondere ervaring om die kids te entertainen. Zelf heb ik er ook wel wat van opgestoken. Je krijgt toch een kijkje achter de schermen van zo’n productie.”
Wie kijkt naar het aantal volgers van de acht deelnemers individueel ziet ook dat Van Dijk met haar aantal volgers de minste heeft van allemaal. Even ter vergelijking: medebewoner Sara Dol heeft er 2,6 miljoen. Dat relatief lagere aantal was in het begin toch wel een dingetje, geeft zij toe. “Maar al heel snel kregen wij een goede band met z’n allen. En ook nu nog spreken we elkaar dagelijks, we spreken ook met elkaar af. Er is geen sprake van concurrentie. We hebben juist een vriendschap met elkaar opgebouwd.”
Zoals aangegeven is Van Dijk tegenwoordig erg druk. Behalve actief zijn op TikTok en de realityreeks heeft de jonge Hilversumse namelijk ook nog gewoon een baan in de gehandicaptenzorg. Eén dag heeft zij school, vier dagen werkt zij als persoonlijk begeleider (leerweg BOL) in Kortenhoef. Aanvankelijk koos Van Dijk na de middelbare school voor het Mediacollege, maar achter de camera staan bleek niets voor haar. En dus maakte zij de switch naar de zorg. “Maar dit zat altijd in mij. Er zat een meisje met het downsyndroom bij mij in de klas. Iedereen vond haar maar raar, maar ik ontfermde me over haar.”

Heel fijn

In de gehandicaptenzorg werkt de Hilversumse met jongeren (van 12 tot 20 jaar) met het downsyndroom. “Die mensen zijn zo leuk, zo grappig. En het voelt goed om die mensen het gevoel te geven dat zij er ook mogen zijn. En dat ik nu die twee werelden - van de televisie en de zorg - van dichtbij meemaak, is heel fijn. Ik kan ook niet kiezen tussen die twee. Zoals het nu is, is het eigenlijk het allerbest. Ik zie ook allemaal wel wat het tv-gebeuren mij brengt. Acteren vind ik ook heel leuk. Dat komt dan weer door die typetjes.”
Cabaretier Stefano Keizers is de volgende die Van Dijk zo goed als kan wil imiteren. Die heeft immers zo’n excentrieke stem, vindt de Hilversumse. En sinds haar doorbraak bij Gerard Ekdom krijgt zij heel veel reacties, ook van buitenaf, en dagelijks een verzoek om iemand na te doen. Is dat niet irritant? Nee, zegt Van Dijk. “Ik heb ervoor gekozen. Ik krijg ook heel veel berichtjes online. Eigenlijk allemaal positief, op misschien een enkeling na. En mensen willen met me op de foto, bizar. Ik ben ook maar gewoon 18 jaar. Ook maar gewoon Demi. Laatst zelfs bij de McDonald’s. Mensen herkennen mij. Ik vind dat wel een eer.”

Het had overigens weinig gescheeld of Van Dijk zou nog meer bekendheid genieten. Zij was namelijk ook nog te zien in De Casting Kantine. In dit televisieprogramma werd gezocht naar een nieuw gezicht voor de TV Kantine. De Hilversumse bereikte de finale, maar wist hem uiteindelijk net niet te winnen. “Maar dat ik dit allemaal kon meemaken, was supervet. Natuurlijk was het balen dat ik niet won, maar de winnaar was wel terecht. Ik was al trots dat ik daar stond.” Van Dijk vertelt dat zij als klein meisje al popster wilde worden. “BN’er worden is altijd mijn droom geweest. Op het Mediacollege ontdekte ik dat ik achter de camera’s staan helemaal niet zo leuk vind. Ik wil juist voor de camera’s staan. Op televisie komen lijkt me juist heel cool.”



In de realityreeks V House: Inside the Mansion zijn acht jongvolwassen TikTok-creators te zien. Zij krijgen de kans om samen een Nederlands TikTok-groepsaccount te starten en zo succesvol mogelijk te maken. Hoewel ze op hun solo-accounts ruim 4,5 miljoen volgers hebben, moeten ze voor het @vhouse-account helemaal opnieuw beginnen. V House: Inside the Mansion is nu al te zien bij Videoland. Het @vhouse TikTok-account is uitgegroeid tot een populair account met ruim 200.000 volgers.

Afbeelding
Afbeelding