Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Veel verder dan alleen het opknappen van de vijver

Van een saai stuk water naar een plek waar groen en biodiversiteit ruimschoots de ruimte krijgen. Niet alleen goed voor de flora en fauna, maar juist ook voor de omwonenden. Die kunnen een rustpunt in de in het Riebeeckkwartier goed gebruiken.

De handen van wijkwethouder Karin Walters gaan hoog de lucht in. Alsof de Hart voor Hilversummer net een doelpunt heeft gescoord. Met veel plezier kijkt ze naar de mannen van SBS die in het bootje zitten, en het drijvende, groene eiland naar het midden van de vijver brengen. Met het vergroenen van de vijver, erin en eromheen, is een eerste goede eerste stap gezet naar de groene oase die de bewoners er hopen te realiseren.
Dat legt bewoonster Ellen Stoffer uit bij de heropening van de Riebeeckvijver op donderdag 24 juni. De wijk is wel toe aan een plek waar het rustig is, waar mensen kunnen ontspannen en even de gedachten verzetten. Al jaren is het Riebeeckkwartier een bouwput door bijvoorbeeld de realisatie van het nieuwe ziekenhuis en de aanleg van de veelbesproken HOV-tunnel aan de Oosterengweg. Met de tijdelijke verhuizing van de politie naar de Bonairelaan hebben de bewoners nu drie hulpdiensten om de hoek zitten en dat merken ze. Sirenes zijn vaak te horen omdat brandweer, ambulance en politie gebruikmaken van de tijdelijke spoorwegovergang aan de Mussenstraat.
"Er is veel stress bij de mensen. Daarom is het goed als er een mooie, groene oase is waar mensen tot rust kunnen komen. Mensen die het niet breed hebben, en daar zijn er veel van in deze buurt, hebben daar ontzettend veel baat bij. Dat heeft mij ook getriggerd om hier werk van te maken. Ik ben daarvan geschrokken.” Op verzoek van de buurt is de vijver nu met hulp van de gemeente vergroend. Dat initiatief is al in 2019 gestart. Nu is er sprake van een goede eerste aanzet. Volgens Stoffer van Vrienden van de Riebeeckvijver is het nog niet klaar en daarmee is de groene, oase ingeklemd tussen de Van Riebeeckweg, de Compagnieweg en de Zeevaertweg nog niet gerealiseerd.