Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Drie Hilversumse helden

Ze vinden alle aandacht eigenlijk een beetje overdreven en als een ‘held’ beschouwen Surijan Bakker (17), zijn vader Willem-Jan Bakker (46) en Peter Snieder (58) zichzelf al helemaal niet. Toch is dit drietal afgelopen maand onderscheiden door het Carnegie Heldenfonds.

Tekst: Stefan van Hees, Foto: Bastiaan Miché

Waarnemend burgemeester Charlie Aptroot reikte (namens burgemeester Pieter Broertjes) de helden een bronzen legpenning en een loffelijk getuigschrift – een bewijs van moedig gedrag – uit. De drie probeerden in de vroege ochtend van 6 november 2020 bij een brand het leven van hun buurman, een alleenstaande oudere man, te redden. De man schreeuwde in zijn woning aan de Jan van der Heijdenstraat (tussen de Geuzen- en Hoge Larenseweg) om hulp. Zijn buurjongen Surijan hoorde dat en belde, nadat hij rook zag en een oranje gloed, direct 112. Vervolgens haalde hij bij buurman Peter Snieder de sleutel van het slachtoffer. Met vader Willem-Jan Bakker erbij zijn ze het huis in gegaan, waar de drie het gewonde slachtoffer in de keuken aantroffen. Ze hebben geprobeerd hem te koelen en gerust te stellen. Toen de hulpdiensten kwamen, is het slachtoffer met de traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Daar is hij uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden.

Ruim een half jaar later krijgt dit drietal in de trouwkamer van het raadhuis de bijzondere onderscheiding plus mooie woorden van de waarnemend burgemeester. Hij vergelijkt de onderscheiding met die van de veel meer bekende koninklijke onderscheiding. "Alleen is die voor mensen die heel veel jaren ergens - bijvoorbeeld vrijwilligerswerk - aandacht aan hebben besteed. De Carnegie Heldenfonds is voor mensen die iets heel bijzonders hebben gepresteerd. Niet heel lang, maar zich wel als held hebben gedragen.”
Grote vraag daarbij is natuurlijk wat ikzelf of anderen in zo'n situatie zouden doen, vraagt Aptroot zich hardop af. "Als er een auto in het water komt, wie heeft dan het lef om erin te springen om iemand uit de auto te helpen. Nu zijn hier drie Hilversummers die niet hebben nagedacht, maar iemand uit zijn huis hebben gered”, zegt Aptroot. "Met z'n drieën zijn zij direct gaan handelen en belden zij 112. We weten wel dat het zo moet, maar je moet het wel doen. Zij zijn meteen naar binnen gegaan en hebben die man uit huis gehaald. Dat de man uiteindelijk is overleden, doet niks af aan het feit dat hier drie Hilversummers zitten die iets geweldigs hebben gedaan voor hun medemens.”

Na de uitreiking en de foto's geeft Willem-Jan Bakker toe dat hij deze waardering allemaal ‘eigenlijk onzin' vindt. Natuurlijk is er de eerste dagen na het drama veelvuldig over gesproken met familie, vrienden en collega's. "Op een gegeven moment was ik er wel klaar mee. Het erover praten helpt wel met verwerken, maar het leven gaat door. Zo hard is het wel.”

Afbeelding