Streetartist Eric van der Vegt (links) en ontwikkelaar Raoul van de Wetering vertellen het verhaal van het nieuwe hofje op de 2de Nieuwstraat.
Streetartist Eric van der Vegt (links) en ontwikkelaar Raoul van de Wetering vertellen het verhaal van het nieuwe hofje op de 2de Nieuwstraat. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Verhaal vertellen met verdiepende streetart

Streetart is meer dan alleen de leefomgeving fraaier maken. In het geval op de 2de Nieuwstraat is de kunst meer dan een lelijke grijze muur wat kleur geven. Het werk van Eric van der Vegt vertelt het verhaal van de verduurzaming van de nieuwe woningen op nummers 45 en 47.

Makeltrent heeft de afgelopen periode op dit stuk Hilversum, waar een aantal jaar terug een koelingsbedrijf was gevestigd, een klein duurzaam wijkje gerealiseerd. In totaal zijn er acht woningen voor terug gekomen. “Voor ons was dit de pilot in duurzaamheid”, stelt Raoul van de Wetering namens de ontwikkelaar en verhuurder. “We zijn diep in de materie gedoken.”

Zo liggen er bijna 120 zonnepanelen op het dak, waarmee de huishoudens volgens Van de Wetering nul op de meter kunnen draaien. Er zijn hemelwatertanks, de huizen zijn gasloos en zo zijn er WTW-gevels. Dat zijn gevels met een zogeheten warmteterugwininstallatie. Van de Wetering vult aan dat de huizen energielabel A hebben en sommige zelfs A++. 

Nieuwe energie

“Nieuwe energie dus”, concludeert Van der Vegt. Op de lange muur tegenover het complex heeft de bekende Hilversumse huiskunstenaar van de openbare ruimte al de nodige verf uit zijn spuitbussen laten komen. Wat naast de bloemen direct opvalt, is een lange golf die het hele stuk bestrijkt. Op zijn straatkunst langs het spoor bij Tiramisu is dat de levensader. Hier staat het volgens Van de Wetering voor de groene golf van de 2de Nieuwstraat.

In het najaar van vorig jaar is het complex opgeleverd. Vanaf dat moment zijn ze bij Makeltrent gaan nadenken over de vraag hoe ze het duurzaamheidsverhaal wilden gaan vertellen. “Hoe gaaf is dat om het met streetart te doen?", zegt Van de Wetering deze middag als hij met Van der Vegt op de 2de Nieuwstraat is. Het kunstwerk, dat nog niet helemaal af is, is voor iedereen te bekijken. Waar vroeger een hek stond om deze nis dicht te houden, kunnen nieuwsgierige Aagjes nu een kijkje komen nemen.  

Verscholen QR-code

'Volg de groene golf op de muur op 2de Nieuwstraat'

Dat gaat zeker op voor de groene golf, want in het stuk streetart zit een QR-code verscholen. Wie de code vindt en vervolgens scant, komt uit op een website waarin Makeltrent veel tekst en uitleg geeft over het duurzaamheidsproject. Zo is er onder meer te lezen hoe de ontwikkelaar het project heeft aangepakt, maar kunnen de bezoekers ook zelf zien hoe een woning te verduurzamen is. Op deze site staan ook foto’s van hoe de situatie was voordat Makeltrent met het hofje aan de slag ging. Van de Wetering wil op deze creatieve en kunstzinnige manier de kennis delen met Hilversum en tegelijkertijd verduurzaming stimuleren. “Op deze manier geven we verdieping met streetart.”

Wat moet er dan in het kunstwerk komen? Die vraag is aan de bewoners en aan vrienden voorgelegd. ‘Bloemen’ was het antwoord en daarom staat nu een aantal favoriete bloemen afgebeeld op een fraaie donkere, paarse achtergrond. “Dat huis, dat we net hebben verkocht, was voorheen de Floralaan 1a”, zegt Van de Wetering, terwijl hij wijst naar de woning die een beetje verstopt zit in het hofje. “Dat adres hebben ze nu veranderd in de 2de Nieuwstraat. Met dit stuk streetart brengen we de flora hier weer terug”, luidt de creatieve uitleg.

‘Straatparticiparty’

En wat de twee heren betreft, komt er nog veel meer streetart in Hilversum om de gemeente een beetje op te vrolijken en kennis te delen. Concrete plannen zijn er al voor het Wegaplein, waar Van der Vegt en Van de Wetering een ‘mediastadachtig’ stuk streetart willen realiseren. Hier stelde de fractie van Democraten Hilversum onlangs vragen over aan wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening. 

Op de grote muur aan de Oosterengweg van het Kwik-Fitpand wil Van de Wetering een heel groot stuk streetart realiseren. Dat gaat hij in uitgebreid overleg doen met de buurt. Daar wil de ondernemer/ontwikkelaar een zogeheten ‘straatparticiparty' voor gaan organiseren. Verder speelt hij nog met het idee een streetartcollectief op te richten in Hilversum. In andere steden is daar al sprake van.

Afbeelding