Nieuws is niet gratis

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus zitten wij met z'n allen bij elkaar: de medewerkers van de redacties Hilversum, Gooise Meren, Huizen en Weesp die dagelijks voor de verschillende lokale websites Extra-artikelen schrijven en maandelijks een lokaal magazine maken. Dat voelt gek. Een enkeling die nog geen jaar terug de Weesper redactie is komen versterken, heb ik tot dusver alleen nog op mijn computerscherm voorbij zien komen. 

Tijdens de bijeenkomst krijgen wij cijfers te zien en blijkt dat het aantal leden in alle vier de gebieden toeneemt. Mensen hebben wel degelijk de behoefte om voor nieuws te betalen, al worden de verschillende reacties ook allemaal geconfronteerd met dezelfde problemen. Zo komen er regelmatig verzoekjes van mensen die vragen of zij het stuk gratis toegestuurd kunnen krijgen, omdat zij geen geld hebben voor een abonnement. Alsof een bakker in zijn zaak ook het brood gratis gaat weggeven aan klanten omdat zij geen geld op zak hebben...

Regelmatig is er ook het verwijt dat mensen niet voor nieuws willen betalen van een gratis huis-aan-huisblad, al zeggen wij liever weekblad. Dan maken wij ook duidelijk dat de gratis 'weekkrant' gewoon blijft verschijnen, maar dit een 'extra' is. Extra inkomsten zijn namelijk nodig, omdat de advertentie-inkomsten alleen maar verder dalen en naar Facebook of Google gaan. Bovendien nemen de papier-, druk- en bezorgkosten alleen maar verder toe.

Maar zoals vermeld geldt dat gelukkig ook voor het aantal leden. Steeds vaker verschijnen er in onze mailbox berichten van jullie dat de berichtgeving wordt gewaardeerd en ook het magazine er goed uitziet. Ook zien wij steeds vaker juist kritiek van jullie in de mail over die berichtgeving. Het klinkt misschien gek, maar die kritiek vinden wij fijn. Het houdt ons scherp. Juist daardoor weten wij wat er speelt in Hilversum en omstreken en dat leidt dan weer tot (nog) betere berichtgeving. Wij blijven in ieder geval ons best doen en mooie verhalen plus mooie foto's produceren. In dit magazine hebben wij bovendien niet zoals standaard vier maar vijf portretten. Veel leesplezier.

Stefan van Hees