Afbeelding
Foto: gemeente Hilversum

Mediaplein: haalbare kaart of wensdenken?

Een plek waar het mediahart van de mediastad klopt. Over een paar jaar moet de Kerkbrink hét mediaplein zijn van Hilversum. Een plek waar mediafestivals plaatsvinden, waar het gonst van de mediawijsheid, waar jaarlijks 350.000 bezoekers komen, er lichtkunst is en waar Beeld en Geluid, Museum Hilversum en Bibliotheek Hilversum gezamenlijk zorgen voor onderscheidende programmering. Een reëel beeld of wensdenken?

Tekst: Ingmar Meijer, Afbeelding: Gemeente Hilversum

Voor de camera van de regionale omroep zegt wethouder Gerard Kuipers van Media, Cultuur en Economie op de Kerkrbrink dat er over een paar jaar een mediaplein is. Met stelligheid en vertrouwen deelt hij dit mee alsof het een keihard feit is. Daarbij verwijst hij naar de haalbaarheidsstudie, die Stichting Mediaplein zorgvuldig heeft opgesteld, en waaruit hij de conclusie trekt dat het nieuwe bedachte profiel 'kansrijk' is. Maar is dat wel zo? Want wie de door het Museum, bibliotheek en Beeld en Geluid gemaakte haalbaarheidsstudie bestudeert, gaat kanttekeningen plaatsen bij de stelligheid van de D66-bestuurder.

In het document staat inderdaad dat een mediaplein op de Kerkbrink, het idee dat al zes jaar boven de markt hangt, haalbaar is. Daarop volgt wel meteen een mits. Er zijn namelijk nogal wat voorwaarden waaraan voldaan moet worden, zo is te lezen in de studie. Wat de kosten van het totale plan bedragen, is nog onduidelijk. Wel is glashelder dat niet alleen de gemeente en de drie betrokken culturele instellingen de portemonnee moeten trekken, maar dat realisatie van dit plan niet mogelijk is zonder externe financiering. Kuipers pareert dit meteen door te stellen dat de gemeente al een dik miljoen heeft gereserveerd voor de herinrichting van de Kerkbrink. Over hoe dit plein er uit moet komen te zien is nog niets bekend. In de studie zelf geeft de stichting aan dat er wel vijfhonderd fondsen zijn in Nederland, die aan te schrijven zijn omdat ze iets op mediagebied doen. Ofwel: de vijver met mede-investeerders is groot.

Een van de belangrijkste onderdelen van het mediaplein is de verhuizing van Bibliotheek Hilversum van de 's-Gravelandseweg naar de Gooische Brink. Het stuk tussen Bakkerij Bart en Vers Saladebar moet de nieuwe plek gaan worden. Kosten hiervoor bedragen 5,3 miljoen euro en als daar nog een stuk bijkomt boven de genoemde bakker gaat het zelfs om 7,8 miljoen euro. Hier moet de bieb verder kunnen groeien en kunnen vernieuwen. Uit de studie blijkt dat Basic Fit nog een langlopend contract heeft en daarbij zijn er andere obstakels, zoals de verwachte renovatie van het dak boven de passage van de Gooische Brink en het inrichten en functioneren van een Vereniging van Eigenaren. Vraag daarbij is wie gaat opdraaien voor de kosten van de renovatie: verkoper of koper/VVE?

Daar komt ook nog de bereikbaarheid van de bibliotheek bij. Nu is er voldoende gratis parkeerplek voor auto's en kunnen fietsers hun tweewieler voor de deur kwijt. Mocht de instantie inderdaad verhuizen naar het centrum zijn automobilisten aangewezen op de parkeergarage. Voor velen blijkt dit een bottleneck. Bereikbaarheid van de nieuwe thuishaven noopt tot verder onderzoek. 

Aanspreken en onderscheidend zijn. Dat zijn de eisen die horen bij de programmering van de drie. Mensen moeten mede door het media-aanbod naar de Kerkbrink komen in de toekomst. In het najaar wil Stichting Mediaplein gaan experimenteren met de programmering, zodat de drie weten wat wel en wat niet werkt. Op de vraag of het programma ook te realiseren is op de Kerkbrink moeten de onderzoekers het antwoord vooralsnog schuldig blijven. Dat vereist verder overleg met de gemeente. Verder onderzoek naar de inpasbaarheid van het programma is nodig. Dan doemt meteen op in hoeverre de plannen concreet te maken zijn als er over de herinrichting van het plein in het centrum nog niets te zeggen valt. Daar liggen eufemistisch gezegd nog uitdagingen met het vele verkeer dat over het plein gaat. Ook rijdt de bus nog altijd over de Kerkbrink. In 2014 had wethouder Floris Voorink, destijds van Verkeer, de bus van het plein af tot zijn missie gebombardeerd. Zeven jaar later is er nog niets veranderd. Om de complexiteit even aan te geven.

En dan is ook de organisatievorm nog een punt van aandacht. De drie behouden hun juridische status, maar er komt een vierde entiteit. Daarnaast staat en valt alles met de samenwerking van de gemeente. "Ja, we hebben nog aardig wat te doen. Dat staat niet ter discussie", meldt Kuipers. "Ik vind het een mooie integrale ontwikkeling; een waar de stad echt van opknapt.” In september mag de politiek zich uitspreken of realisatie van een mediaplein wel of geen goed plan is, aldus de wethouder.

Realisatie van het mediaplein is niet mogelijk zonder externe financiering