Peter Samsom met zijn dj-kliko in zijn atelier Papyrus. 'Plaatjes en plaatjes, het zijn mijn grote passies.'
Peter Samsom met zijn dj-kliko in zijn atelier Papyrus. 'Plaatjes en plaatjes, het zijn mijn grote passies.' Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Papiertijger Moos domweg gelukkig in zijn atelier

Mensen Zaterdagportret

Met zijn galerie annex atelier Papyrus op de Zeedijk zaait Peter Samsom verwarring. Mensen weten niet wat het is. Die tafel en dat tapijt zijn dus niet te koop? “Als ik mijn deur open heb dan lopen mensen wat makkelijker binnen voor een praatje.” En praatjes heeft Samsom in overvloed. Man, hij kan er een boek over schrijven. 

Maar telkens komt-ie terug op zijn grote passie: plaatjes. Plaatjes om te plakken en plaatjes om te draaien. “Kijk, met potlood zet ik mijn kunstwerk op en vervolgens ga ik aan de slag. Met een speciale papierschaar, scalpels knip ik flinters papier. Uit tijdschriften, kranten, Japanse kalenders of wat ook maar geschikt is. En dan ga ik plakken. Kost me uren, zo’n schilderij, maar dat maakt me niet uit. Die tijd heb ik”, legt Samsom zijn manier van werken uit in een notendop. 

Vorig jaar januari opende hij de kunstruimte op de Zeedijk en kon twee maanden daarna zijn deuren sluiten door de corona. Samsom haalt zijn schouders op; doe je niks aan en je er druk over maken heeft geen zin. Nee, de Hilversummer geniet van het leven dat hij leidt..