Een grootoorvleermuis.
Een grootoorvleermuis. Foto: Kina stockfotografie

Vleermuizen kijken

In de winter houden vleermuizen winterslaap. Dat is dan ook de beste tijd om te kijken welke soorten vleermuizen in de drie vleermuiskelders van het Goois Natuurreservaat zitten.

Met laarzen en een zaklamp ging ik met collega’s op pad, we bezochten de verschillende kelders. Tussen spleten in het plafond en speciaal voor vleermuizen opgehangen stenen vonden we in totaal zes vleermuizen: één grootoorvleermuis en vijf watervleermuizen. We bleven kort om de dieren niet te storen in hun slaap.

We hebben de vleermuizen in onze nieuwe, met sponsorbijdrage opgeknapte kelder en in de oudste kelder geteld. Er is een nu nog ongebruikte kelder die we komend jaar willen verbeteren. We willen daar speciale nissen maken van steen en hout waar vleermuizen in kunnen wegkruipen en zich kunnen vastgrijpen om te kunnen hangen. We willen ook meten of de temperatuur geschikt is. Vleermuizen kunnen namelijk niet tegen vorst. Met een beetje geluk kunnen we volgende winter in alle drie de kelders nóg meer vleermuizen een slaapplaats bieden. Ook vlinders en slakken gebruiken de kelders trouwens om de winter door te komen.

Tip: Als je vleermuizen wilt zien, kun je het beste een wandeling maken op een warme zomeravond in de schemering. Langs bosranden, maar soms ook in tuinen zijn ze dan op jacht naar hun favoriete voedsel: insecten. Als je ook onderdak wilt bieden aan vleermuizen kun je een vleermuizenkast ophangen aan een hoge muur of boom. Hierin kunnen vleermuizen overdag slapen. Voor overwinteren zijn deze kasten niet geschikt.

Daan Eijben,
boswachter

Afbeelding