'Ze was altijd erg betrokken'

Vervolg van de voorpagina

Terwijl de zon opkomt en roze en oranje tinten de hemel kleuren, rijdt de rouwwagen met daarin Carolien Groothoff stapvoets langs de Kindercampus. Voor de ingang van de Hilversumse basisschool houdt de auto even stil. Vogels vliegen over.
Langs de weg staan zo'n honderd volwassenen en kinderen zwijgend met kleurrijke bloemen in de hand. Al deze mensen staan in de ochtendkou op de stoep om een laatste groet te kunnen brengen aan de leerkracht, die 30 december op 59-jarige leeftijd aan borstkanker overleed. Jarenlang werkte zij met de leerlingen in de bovenbouwgroepen en maakte ze veel indruk op zowel de kinderen als de ouders en collega's. "Het is een enorm gemis. Carolien was een coach, zoals we de leerkrachten noemen, pur sang en een warm en kleurrijk persoon”, vertelt directeur Annette Pronk van de Kindercampus. "De herinneringen komen weer boven, dat doet zeer”.
Vanaf de start van de basisschool in 2004 is Groothoff erbij geweest. "Ze heeft meegebouwd en meegedacht met de Kindercampus”, zegt Pronk. "Ze was altijd erg betrokken en heel begaan met de leerlingen. Ze stelde het kind echt centraal en leerde dat je zelf eigenaar bent van je eigen leerproces. Ze zag al snel wat er in een kind zat. Daar was ze echt een kanjer in. Ze gaf de kinderen zelfvertrouwen en handvatten mee om te laten zien: kijk, dit kun je zelf. Maar ook leerde ze de kinderen dat ze het niet cadeau krijgen, dat je hard moet werken. Vaak kwamen kinderen na jaren weer even bij haar langs. Bijvoorbeeld als ze trots waren en hun middelbareschooldiploma aan haar wilden laten zien.”

Een meer uitgebreid verslag op Gooieneembode.nl/extra