Op 23 mei vorig jaar zou de man een explosief voor een woning aan de Distelmeent hebben gelegd.
Op 23 mei vorig jaar zou de man een explosief voor een woning aan de Distelmeent hebben gelegd. Foto: © Bob Awick

Hilversumse ‘handgranaatlegger’ beraamde volgens OM ook plofkraak in Waardenburg

Politie

Tegen de 23-jarige Hilversummer die vastzit op verdenking van het plaatsen van een handgranaat op 23 mei vorig jaar voor een woning aan de Distelmeent in Hilversum is een nieuwe verdenking bijgekomen. Hij zou op 18 juli vorig jaar voorbereidingen hebben getroffen om een plofkraak te plegen in Waardenburg, Gelderland.

Naast deze twee feiten wordt de man ook verdacht van het plaatsen van een handgranaat, eveneens op 23 mei vorig jaar, in de tuin van een woning aan de Emil Noldestraat in Almere. Een dag daarvoor zou hij bij dit Almeerse slachtoffer op de oprit van diens woning zwaar vuurwerk hebben afgestoken.

De Hilversummer zit nu zes maanden vast. Hij kwam dankzij camerabeelden van de Emil Noldestraat in beeld bij de politie. Aan de hand van die camerabeelden besloot de politie de telefoon van de Hilversummer te tappen. Twee maanden, op 18 juli, werd de verdachte in Waardenburg van de weggeplukt dankzij een verontrustend telefoontje dat hij met een vriend voerde en waarin hij melding maakte dat er achter in de kofferbak van zijn auto semtex ..