Afbeelding
Foto: Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi- en Vechtstreek,

Indrukwekkend boek over Struikelstenen in Hilversum ‘soort tussenrapportage’

Mensen

“Het boek is een soort tussenrapportage, want het project is nog lang niet afgelopen. We zijn nog niet eens op de helft.” Dat zegt voorzitter Hans Roos van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek over het nieuwe boekje met daarin de 517 namen plus achtergronden van deze personen voor wie in Hilversum een Struikelsteen is geplaatst.

Het eerste exemplaar van ’Weggevoerd uit Hilversum en niet meer thuisgekomen’, zoals het boek heet, werd maandag overhandigd aan burgemeester Pieter Broertjes. Hij neemt volgende maand afscheid als burgemeester van Hilversum en de periode die in het boek wordt beschreven (2009 tot en met 2021) omvat zijn beide termijnen, is de uitleg. Kees Bestebreurtje stelde op verzoek van de stichting het boek samen. 

Het Struikelstenenproject (Stolpersteine) is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij kon als naoorlogs kind niet begrijpen hoe de Duitse natie onder de druk van het fascisme kon afglijden tot de wandaden van de nazi’s. Hij wilde iets terugdoen voor de slachtoffers. Slachtoffers van de Shoah hebben geen graf en het Stolp..