Qruun Schram bij het direct in het oogspringende glas-in-lood-kunstwerk van M. Nauta.
Qruun Schram bij het direct in het oogspringende glas-in-lood-kunstwerk van M. Nauta. Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Ik hoor een verwijt, maar ik voel een verlangen’

Mensen Zaterdagportret

Gastvrij doet hij de deur open. Blauwe coltrui, kort grijs haar en een vriendelijk gezicht. Hij prikt, wroet en zoekt. Een ezel krijg je in beweging door aan zijn staart te trekken. Qruun Schram fikst relaties, schrijft boeken en is een betrokken ouder op de scholen van zijn kinderen. Eten. Drinken. Seks. En repeat.

Vierenhalf jaar houdt hij praktijk in de statige Villa Henriette. “Hier zat vroeger de directie van de NCRV. Niet verkeerd hè?” Het rijksmonument aan de Schuttersweg maakt deel uit van het voormalige NCRV-complex. Vanuit Villa Henriette zond de Nederlandse Christelijke Radio Vereniging vanaf 1937 uit en niet veel later werd gestart met de bouw van het studiocomplex. “Het studiogebouw en de villa waren met een ondergrondse gang verbonden. Inmiddels is die afgesloten.” 

We staan in de hal waar het gebouw diepe indruk maakt. De ronde trap naar boven, maar vooral het glas-in-lood-drieluik zijn de sfeermakers van het pand. Het opvallende drieluik, ontworpen door kunstenaar Nauta, stelt een vrouwenfiguur voor die de NCRV symboliseert. Bijna twi..